Rôzne

Adela v Revúcej spôsobila mániu: V čitárni ZŠ Komenského ešte nikdy nebolo toľko ľudí!

Viete, kto sú bryndzovníci? Ak nie, radi vám ich predstavíme. Sú to postavičky z knihy Zabudnuté slovenské rozprávky, ktorých autorkou je Adela Banášová. No a my, ktorí sme zapojení do projektu Comenius – Posolstvo minulosti pre súčasnosť, sme sa rozhodli, že túto knihu dáme do elektronickej podoby.

Ilustračný obrázok k článku Adela v Revúcej spôsobila mániu: V čitárni ZŠ Komenského ešte nikdy nebolo toľko ľudí!
Foto: Eva Viestová

Na to sme ale potrebovali súhlas autorky. Boli sme veľmi milo prekvapení, keď sa Adelka rozhodla, že nám nielen tento súhlas dá, ale sa na našom nahrávaní aj osobne zúčastní. Začali sme teda nahrávať, ale nie je to až také jednoduché, pretože naša mediálna učebňa je síce úžasná, ale stále nám pri nahrávkach prekážalo echo, ktoré bolo dosť rušivé.

Na začiatku sme si rozdelili role

Vynašli sme sa však. Ako neprezradíme… Rozdelili sme si úlohy, veď napríklad aj ovce na salaši, z ktorých vznikla bryndza a z nej potom bryndzovníci, sú veľmi dôležité. Tak teda, ovce, bryndzovníci, srnka Sally, poľovník, medveď, čučoriedkový ker, valaškár, vesmírni policajti, bibi mucha, klebetnice, redaktor, no a samozrejme rozprávač príbehu – to sú aktéri príbehu.

Nahrávame, máme už takmer dve tretiny knihy. Blíži sa 4. apríl, a to je deň, keď k nám príde Adela. Už od rána sa nevieme dočkať. Aby sme si ju neprivlastnili len my, ktorí nahrávame, dali sme priestor všetkým, ktorí sa chceli s našou najznámejšou moderátorkou stretnúť.

Čitáreň praskala vo švíkoch

V čitárni našej školy ešte asi nikdy nebolo toľko ľudí, ako teraz. Začali sme predstavením nášho projektu, prečítaním úvodnej kapitoly najprv našim rozprávačom a potom sme odovzdali slovo autorke knihy. Máme pripravenú našu pracovnú verziu nahrávky rozprávky Bryndzovníci vo vesmíre. Sme odmenení potleskom a veľmi nás to teší.

Čitáreň doslova vrie, všetci chcú autogram, spoločnú fotografiu. Sedíme a počúvame otázky, na ne vtipné a trefné odpovede. Otázok by ešte bolo kopec, ale my musíme ísť pracovať. Pokračujeme v nahrávaní, sedíme a počúvame príjemný hlas, ktorý nás oboznámi, ako to vlastne bolo s touto knižkou.

Adela poradila

Od Adelky veľmi radi prijímame rady, čo by sme mohli ešte upraviť, ako pracovať s hlasom, kde urobiť väčšiu prestávku, kde trochu spomaliť… Keďže v mediálnej učebni sa pripravuje aj školský časopis Magic 7, redaktorky časopisu Adelku zasypali otázkami.

Zhostila sa toho veľmi pohotovo, všetky odpovede im vlastnoručne napísala do pripraveného zošita. Ostáva nám ešte trochu priestoru na spoločné fotografovanie a blíži sa čas odchodu.

Adela Banášová vniesla svojím príchodom do našej školy mnoho pozitívnej energie, z ktorej budeme ešte dlho čerpať. Adelka, Jednoducho, ďakujeme!

info a foto: Projektový tím Comenius, ZŠ Komenského

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM