Eva Viestová Krimi

Aj dobrovoľní hasiči sa zapojili do pátrania

Už niekoľko dní záchranárske zložky pátrali po nezvestnom amatérskom fotografovi Karolovi Kubicovi z Muráňa, ktorý sa vybral asi pred dvoma týždňami fotografovať divú zver na Muránsku planinu.

Je to krásna príroda o rozlohe 8.000 hektárov, ktorá učarí nejednému turistovi – milovníkovi prírody, ale skrýva sa tam mnoho nebezpečenstva.
Z toho dôvodu sa vynorila myšlienka zapojiť do pátranie po nezvestnej osobe aj dobrovoľných hasičov z Revúckeho okresu. Táto myšlienka však prekročila hranice okresu. V nedeľu smerovali do Muráňa kroky mnohých dobrovoľníkov, ktorí sa na úkor svojho voľna vybrali do lesného terénu Muránskej planiny pátrať po nezvestnom človeku a pomáhať pri jeho nájdení. Pátrania sa v nedeľu 30. 10. 2011 zúčastnila takmer stovka dobrovoľných hasičov z DHZ/MsHZ Jelšava, DHZ Gemerská Ves, DHZ Magnezitovce, DHZ Valaská, DHZ Martin – Priekopa, MsHZ Trnava, záchranári zo Žiliny aj so psami a členovia z Výcvikovej stanice Banská Bystrica.
Zraz bol ráno o 8.00 hod, kde sa ľudia rozdelili do niekoľkých skupín cca po 20. V každej skupine bol niekto z domácich, ktorý poznal všetky lesné cestičky. Prečesávali sa lokality Veľká Lúka, Javorina a Hrdzavá. Žiaľ, bezvýsledne títo ľudia 10 hodín v teréne hľadali nezvestného fotografa. Okolo 18-tej hodiny sa stretli všetky skupiny v miestnom penzióne na večery, kde sa rozoberali poznatky z celého dňa. Na tvárach mnohých bolo vidieť vyčerpanie a únavu z náročného dňa a zároveň bolo počuť aj smutné hlasy, že dnešné pátranie bolo neúspešné. Počas uplynulých dní sa vystriedalo množstvo ľudí, ktorí sa snažili pomôcť pri hľadaní pána Karola Kubicu. Napriek tomu, že toto nasadenie neprinieslo vyriešenie prípadu, aj tak profesionálom, ako aj dobrovoľníkom patrí naša veľká vďaka za to, že sú ochotní sa obetovať a v čase svojho voľna alebo času, ktorý by mohli stráviť so svojimi rodinami sú ochotní pomáhať cudzím ľuďom v núdzi bez toho, aby za to čakali nejakú odmenu. Je dobre vedieť, že v čase núdze sú ľudia, ktorí sa vyberú pomáhať tam, kde je ich treba.
Pri závere písania tohto článku som sa, žiaľ dozvedel smutnú správu.
Telo pána Karola Kubicu sa včera 31.10.2011 podarilo nájsť horskému záchranárovi a jeho cvičenému psovi. Hory, ktoré tak miloval sa mu stali osudné.
Česť jeho pamiatke.

A ešte raz veľká vďaka všetkým, ktorí sa podieľali na jeho hľadaní.

Zdroj info a foto : DHZ Jelšava, J. Bobonšic

zachranna akcia Mur.planina
15
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM