Katarína Oravská Rôzne

Aj takto môže vyzerať škola: Žiaci v noci robili tajomné pokusy s ohnivým kruhom!

Žiaci robili pokusy na lámanie svetelného lúča, čítali zašifrované texty pod ohňom, demonštrovali sopečnú erupciu, vytvárali 3D mapu Tichooceánskeho ohnivého kruhu, vyrábali vzduchové vznášadlá a tiež balili predmety do vzduchových bublín. Toto a ešte oveľa viac počas jednej noci v škole.

Ilustračný obrázok k článku Aj takto môže vyzerať škola: Žiaci v noci robili tajomné pokusy s ohnivým kruhom!
Zdroj: Dnes24.sk

Pri príležitosti týždňa vedy a techniky, ktorý je organizovaný pod patronátom Ministerstva školstva vedy, výskumu a športu, sa žiaci druhého stupňa Spojenej školy Pohronská Polhora pod vedením komisie prírodovedných predmetov zúčastnili akcie Noc vedy.

Noc v škole

Akcia sa konala z piatka do soboty rána. „Vedychtiví žiaci sa snažili v nočných hodinách v tímoch nájsť autora citátu a poskladať myšlienku významného starogréckeho matematika Euklida, kde indície mohli získať na jednotlivých stanovištiach a postupne ich museli svojím umom, tvorivosťou, šikovnosťou a vedomosťami z prírodovedných predmetov poskladať,“ opisuje učiteľka prírodovedných predmeto Spojenej školy v Pohronskej Polhore Zuzana Dančíková.

Ako pokračoval, žiaci sa popasovali so zrakovými klammi, robili pokusy na lámanie svetelného lúča, čítanie zašifrovaných textov pod ohňom, skúmali vlastnosti kvapalín a plynov, riešili puzzle, osemsmerovku s danou tematikou, vytvárali model sopky a demonštrovali sopečnú erupciu, vytvárali 3D mapu Tichooceánskeho ohnivého kruhu .

Pokusy vyľakali aj pobavili

„Žiaci pozorovali vznik sopky, na základe pokusu a krátkej rozprávky o vzniku kuchynskej soli riešili úlohy, pozorovali horenie špajdle v atmosfére kyslíka a veľkú reaktívnosť sodíka, vyrábali vzduchové vznášadlá, skúšali baliť predmety do vzduchových bublín, avšak museli v sebe nájsť aj poetické stvorenia a napísať esej na tému Ako veda a technika zmenila môj život,“ vyratúva, čo všetko museli žiaci počas noci zvládnuť Dančíková.

Niektorí však boli majstrami štetca a farieb a tí svoje myšlienky a predstavy dali na výkres, kde stvárnili Vesmír očami detí a ich výtvarné práce zdobia chodbu druhého stupňa. Nebola núdza o zábavu a nečakané reakcie a pokusy žiakov jemne vyľakali a zároveň pobavili. „Hoc záujem o vedu z roka na rok klesá, sme radi, že naša škola je výnimkou a spoločne sme dokázali, že môže byť nielen nápomocná, ale aj zábavná,“ dodáva Dančíková.

Foto: Lucia Kurajdová

Neuveriteľná noc pokusov v škole
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM