Eva Viestová Rôzne

Akcia ZŠ I.B.Zocha “Knižní detektívi” skončila.

Vo štvrtok 28.4.2011 skončila takmer dva mesiace trvajúca akcia Knižní detektívi. Cieľom tejto akcie bolo zvýšiť čítanosť kníh.

V dnešnej dobe sa priateľské puto medzi človekom a knihou stáva čoraz tenším a krehkejším. Ľudia sú uponáhľaní, nájsť si kúsok času na dobrú knihu sa dnes podarí málokomu. A netýka sa to len dospelých, ale aj detí.

Keď sme ešte v zime spolu so žiakmi uvažovali nad tým, ako to aspoň kúsok napraviť, spomenuli sme si, na podľa nás geniálny nápad jedného veľkého slovenského kníhkupectva, ktoré vlani v lete umiestnilo po celom Slovensku takmer tisícku kníh na verejných miestach – každá kniha je starostlivo zabalená v nepremokavom obale a má v sebe vložený svoj “pas”, aj inštruktáž, čo s ňou. Človek, ktorý knižku nájde, si ju môže bez poplatku požičať na pár dní, prečítať a potom ju “posunúť” ďalej tak, že ju opäť položí na nejaké verejné miesto.

Tento nápad sa nám veľmi zapáčil a tak sme sa rozhodli, že ho uskutočníme, samozrejme, nie v celoslovenskom meradle, ale len v našom meste. Tak sme 1. marca umiestnili na viacerých verejných miestach v našom meste dvadsiatku kníh, každú so svojím “rodným listom” a čakali, čo sa bude diať. Po pár dňoch sa už ozvali prví čitatelia. O niektorých knižkách sme počas trvania akcie nič nevedeli. Preto sme s obavami očakávali. Ako dopadne záverečná beseda 28.4.2011.
A tu je naše resumé: aj keď sa jednalo o prvý pokus tohto druhu, naša myšlienka si našla svojich nadšencov. Niektorí z účastníkov besedy našli a prečítali až päť kníh. Väčšina prečítala jednu až dve knihy. Bohužiaľ, nie každý je uvedomelý a tak sa nám z dvadsiatky knižiek po ukončení akcie vrátili len tri.
Aj keď si mnohí myslia, že Revúčania ešte na takúto akciu nedozreli, veríme, že mala význam a chceme v nej pokračovať aj o rok.

Zdroj: Mgr. Andrea Tokárová

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM