Aktualizované Jakub Forgács Samospráva

Banskobystrický samosprávny kraj má 2 nových podpredsedov. Toto sú ich mená

Koho zvolili poslanci Banskobystrického samosprávneho kraja za podpredsedov? Čítajte viac!

Ilustračný obrázok k článku Banskobystrický samosprávny kraj má 2 nových podpredsedov. Toto sú ich mená
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Zastupiteľstvo Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) zvolilo vo štvrtok dvoch podpredsedov BBSK. Na návrh predsedu Jána Luntera sa nimi stali krajskí poslanci Stanislav Horník (nezávislý) z volebného obvodu Detva a Ľubica Laššáková (Smer-SD) z obvodu Banská Bystrica. V posledných štyroch rokoch BBSK podpredsedov nemal.

Otázna výška odmeny

Krajský parlament podľa zákona dňom 5. marca určil Laššákovej, dlhodobo uvoľnenej zo zamestnania na výkon funkcie, mesačnú odmenu vo výške 75 percent z platu predsedu vypočítaného podľa príslušného zákona.

V diskusii sa poslanci dožadovali informácií, aké budú mať podpredsedovia kompetencie a akým výkonom úloh ich Lunter poverí. Ten reagoval slovami, aby si počkali, že sa dozvedia, čo niektorí označili za prekvapivú reakciu. V tejto súvislosti chceli vedieť, aká je presná výška odmeny Laššákovej a ak ju teda majú schváliť, mali by vedieť, akú prácu za ňu bude vykonávať.

Poslanec Igor Kašper (nezaradený) vyhlásil, že vzhľadom na to, čo sa deje v posledných dňoch, Lunterov návrh nemôže a nechce podporiť.

Minúta ticha

Poslanci zároveň zriadili desať komisií Zastupiteľstva BBSK. Za predsedníčku mandátovej komisie zvolili Ľubicu Laššákovú, komisie na ochranu verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov Andreu Baníkovú, šéfom komisie financií a správy majetku sa stal Martin Juhaniak, komisie dopravy Jakub Gajdošík, kultúry Roman Malatinec, komisie medzinárodnej spolupráce László Jámbor, komisie regionálneho rozvoja a cestovného ruchu Ján Beljak, šéfkou komisie zdravotníctva, sociálnych vecí a marginálnych skupín Božena Kováčová, predsedom komisie územného plánovania a životného prostredia sa stal Milan Kolesár a komisie školstva a športu Maroš Skopal.

Na úvod rokovania si poslanci minútou ticha uctili zavraždeného investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho partnerku Martinu Kušnírovú.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM