Iné športy Iné športy

Autíčkari sa so svojimi modelmi popasovali s náročnými podmienkami v tuneli a jeho okolí

Mnohí z vás poznajú určite poznáte turistickú trasu Magnezitovce - Slavošovce vedúcu cez starý viadukt za Magnezitovcami, cez „Koprášsky tunel“ a následne cez Slavošovský tunel. Po tejto trase ste ešte asi nevideli prechádzať viac ako dve desiatky terénnych áut... tak sa to pozrite.

Ilustračný obrázok k článku Autíčkari sa so svojimi modelmi popasovali s náročnými podmienkami v tuneli a jeho okolí
Foto: Eva Viestová

Možno niektorých sklameme, ale pravých turistov a ochranárov prírody potešíme, keď uvedieme že sa jednalo len o modely autíčok na elektrický pohon v mierke 1:10. Pár nadšencov RC auto modelov z Revúcej, konkrétne RC Off Roadových, zorganizovalo túto celoslovenskú ak­ciu.

Autá boli vyzbrojené ochranou proti vode

Začiatok jazdy a zároveň zraz modelárov – turistov bol v obci Magnezitovce pri starom železničnom viadukte. Stretlo sa tam viac ako 30 účastníkov z Popradu, Prešova, Banskej Bystrice, Žarnovice, Zvolena a Revúcej. Na trasu vyrazilo spolu 24 off roadových RC áut rôznych značiek (Jeep, Hummer, Land ROVER, Honcho, TATRA …), ktoré sú postavené na podvozkoch prevažne značky AXIAL SCX 10, TAMYIA alebo Mawerick. Autá boli samozrejme vybavené osvetlením a ochranou elektroniky proti vode.

Nechýbali kotrmelce, blato aj tma

Prejazd sa začal malým strmým stúpaním k viaduktu, kde mnohé autá robili kotrmelce. Odtiaľ cesta smerovala cez viadukt až do prvého tunela, ďalej cez Koprášsky tunel, následne lúkami a pasienkami lesnou cestičkou až do Slavošovského tunela dlhého 2400m, v ktorom bola parádna tma a teda bez svetiel by autá a ich piloti asi ďaleko nezašli.

Vjazd do tunela bol komplikovaný vytekajúcim potôčikom z tunela, kde autá vyskúšali svoje vodeodolné konštrukcie a kvalitu pneumatík, pretože sa borili v blate a vode, ktorá siahala niekedy až po úroveň predných okien.

Tunel bol relatívne dobre prejazdný, aj keď sú v ňom na betónovom zvršku asi každé 3m odvodňovacie kanáliky, na ktorých dostali zabrať tlmiče a zavesenia kolies áut.

Našťastie autá, ako aj piloti a sprievodní turisti v spokojnosti vydržali a po prechode tunelom si na Slavošovskej strane oddýchli a realizovali prípadné opravy áut. Na tejto strane je pred tunelom vybudovaný pekný oddychový areál s hojdačkami, lavičkami, altánkami.

Modely si nevydýchli ani po návrate do Revúcej

Po oddychu všetci účastníci absolvovali celú trasu až do Magnezitoviec opäť a všetci sa už tešili na občerstvenie v podobe guláša, ktorý ich čakal v Revúcej v areáli DMG Aréna (RC off roadový areál s traťou pre RC off road autá mierky 1:5 a 1:6, kde sa konajú aj MSR), ktorý je situovaný v miestnej časti Viničky.

Tam na účastníkov čakala aj druhá časť akcie v podobe trialovej trate. RC auta museli absolvovať trať v náročnom teréne pomedzi bránky, cez prekážky, bahno, skaly, mostíky.

Ide sa na čas a dotyky bránok, prípadne prevrátenie auta je penalizované. Vyhráva vodič a auto s najlepším časom a najmenším počtom trestných bodov.

Podobné RC auto turistické akcie sa pravidelne konajú po celom Slovensku. Nadšenci RC modelov si okrem jazdenia autami pozrú aj prírodné krásy a historické pamiatky.

Veríme, že po tejto prvej revúckej akcií sa to stane aj u nás tradíciou a na budúci rok opäť pripravíme pre slovenských modelárov nejakú zaujímavú akciu. Ďakujeme aj sponzorom – firme SMZ Jelšava a lekárni LIANELA.

info a foto: RZ/AR

RC modelári v tuneli
28
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM