Monika Obrtalová Rôzne

Bystrica bude (opäť) v plameňoch!

Smutnou kapitolou dejín Banskej Bystrice je ničivý požiar, ktorý zachvátil mesto v roku 1761. Tragédiu z 18. storočia spôsobenú týmto živlom si mesto pripomenie ekumenickou pobožnosťou, ale aj zaujímavým kultúrnym programom už zajtra večer, ktorý má

Ekumenickú pobožnosť, ktorá sa uskutoční vo štvrtok podvečer vo Farskom kostole Nanebovzatia Panny Márie na Námestí Štefana Moysesa inicioval primátor Peter Gogola. „Som rád, že snaha pripomenúť si obete tragickej udalosti našla v radoch predstaviteľov cirkví a náboženských skupín pôsobiacich v Banskej Bystrici odozvu. Verím, že ekumenická pobožnosť venovaná obetiam ničivého požiaru je dôstojnou formou, akou si môžeme s úctou a bázňou pripomenúť smutnú kapitolu našich dejín,“ uviedol Gogola.

Na Námestí SNP bude potom nasledovať podujatie Bystrica v plameňoch, ktoré pripravil magistrát v spolupráci s Parkom kultúry a oddychu. Návštevníci uvidia virtuálny požiar Radnice a Hodinovej veže. Ukážky starej hasičskej techniky predvedie starý hasiaci prístroj z obce Jasenie z roku 1930 ťahaný koňmi a hasička Erena z roku 1950 z Valaskej. Hasiči budú mať oblečené uniformy z roku 1920. Program doplnia Starohorský banícky spevokol Haliar, Dychový orchester Brezno a ohňová šou. Záujemcovia o históriu budú mať možnosť zúčastniť sa v závere programu nočných prehliadok mestom, počas ktorých sa dozvedia bližšie informácie o budovách postihnutých požiarom.

Bystrica v plameňoch je symbolickou spomienkou na najväčší mestský požiar, ktorý mesto pod Urpínom dovtedy postihol. Pár minút po polnoci z 3. na 4. augusta 1761 vznikol v Medenom Hámri požiar, ktorý o niekoľko hodín zachvátil veľkú časť Banskej Bystrice. Tragédia si vtedy vyžiadala 140 obetí a z viac než štyroch stoviek budov zostalo nepoškodených len 109 stavieb.

Zdroj: TASR Foto: ironews.com

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM