Jakub Forgács Správy Samospráva

Chátrajúca budova sa mení na ruinu. Jelšava búra dom s poškodenou statikou

Stavbu s porušenou statikou mali v Jelšave odstrániť samotní vlastníci. Uloženú povinnosť však nesplnili, a preto začalo konať mesto.

Ilustračný obrázok k článku Chátrajúca budova sa mení na ruinu. Jelšava búra dom s poškodenou statikou
Zdroj: TASR

Chátrajúci dom s narušenou statikou na Mníšanskej ulici, o ktorý sa jeho majitelia nestarali a podľa statického posudku bol nebezpečný pre okolie, začala v stredu samospráva mesta Jelšava v okrese Revúca na vlastné náklady búrať. Podľa slov primátora Milana Kolesára ide o prvú stavbu, ktorú mesto odstraňuje, hoci nie je jej vlastníkom.

„Najprv sme majiteľom posielali upozornenia, aby sa starali o túto svoju nehnuteľnosť. Nemalo to však žiadnu odozvu. V meste sa zdržuje už iba jeden z nich, ostatní v Jelšave nebývajú a bol problém s preberaním zásielok. Keďže stavba ohrozovala okoloidúcich ľudí a majetok susedov, pristúpili sme koncom minulého roka k nariadeniu o jej odstránení za podmienok stanovených stavebným úradom,“ uviedol Kolesár.

Stavbu mali podľa jeho slov odstrániť samotní vlastníci na vlastné náklady. Uloženú povinnosť však nesplnili, a preto začalo konať mesto. „Naplnili sme literu stavebného zákona. To znamená, že keď nekoná vlastník nehnuteľnosti, nastupuje mesto ako príslušný stavebný úrad,“ povedal primátor, podľa ktorého si samospráva dala vypracovať dva odborné stavebné posudky a tiež odhad ceny odstránenia stavby. „Vychádza to na 6300 eur, ktoré musíme od vlastníka exekučne vymáhať, keďže nám to ukladá legislatíva. Predpokladám však, že nebudeme úspešní, pretože je zo sociálne slabšej vrstvy,“ dodal Kolesár.

Dom je situovaný v pamiatkovej zóne v centre Jelšavy, preto bolo jeho zbúranie podľa slov primátora o to pálčivejšou záležitosťou. „Museli sa k tomu vyjadrovať i pracovníci príslušného pamiatkového úradu. Mrzí ma táto situácia, pretože keby sa dom bol včas opravil, tak je jedným zo skvostov pamiatkovej zóny,“ konštatoval.

V meste sa nachádzajú i ďalšie podobné domy v zlom technickom stave, ktoré dokonca stoja priamo v blízkosti hlavného cestného ťahu cez Jelšavu. „Sú na Štefánikovej ulici a ich vlastníci sú tiež zo sociálne slabšieho prostredia. Mestské zastupiteľstvo síce schválilo odkúpenie spomínaných domov, ale vzhľadom na to, že na listoch vlastníctva sú ťarchy a stavby sú zaťažené exekúciami, sme k tomu nakoniec nepristúpili,“ vysvetlil primátor, podľa ktorého nakoniec aj v týchto prípadoch zrejme pristúpia k likvidácii domov na vlastné náklady.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM