Eva Viestová Krimi

Chodci a cyklisti zvýšte opatrnosť!!!

Okresný dopravný inšpektorát Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Revúcej (ďalej len „okresné riaditeľstvo“), s cieľom zvýšenia bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky upozorňuje na dodržiavanie pravidiel cestnej premávky hlavne nemotorovýc

Chodci a cyklisti patria medzi najzraniteľnejších účastníkov cestnej premávky. Úroveň ich ochrany je veľmi nízka. Veľký podiel na zraneniach a úmrtiach chodcov resp. cyklistov v cestnej premávke má na svedomí ich nedisciplinovanosť a nedodržiavanie pravidiel cestnej premávky.

Za prvých 43. týždňov roku 2011 bolo v Banskobystrickom kraji zadokumentovaných spolu 11 dopravných nehôd (ďalej len „DN“), pri ktorých bolo usmrtených osem chodcov a traja cyklisti. V troch prípadoch zapríčinili DN chodci a v dvoch prípadoch cyklisti tým, že nedodržali zásady bezpečného správania sa v cestnej premávke.

Okresné riaditeľstvo preto vyzýva občanov, aby si uvedomili riziká, ktoré pre nich ako chodcov resp. cyklistov v nadchádzajúcom zimnom období v súvislosti s cestou premávkou hrozia.

Možné sneženie môže mať za následok zníženie viditeľnosti, preto by chodci mali využívať predovšetkým chodník. Tam, kde chodník nie je alebo kde je neschodný, chodí sa po ľavej krajnici. Tam, kde nie je krajnica alebo kde je krajnica neschodná, chodí sa čo najbližšie pri ľavom okraji vozovky. Mimo obce musí mať chodec idúci po krajnici alebo po okraji vozovky na sebe viditeľne umiestnené reflexné prvky alebo oblečený reflexný bezpečnostný odev.

Čo sa týka cyklistov, pre nich vyplýva povinnosť za zníženej viditeľnosti mať pri jazde po krajnici alebo po okraji vozovky na sebe viditeľne umiestnené reflexné prvky alebo oblečený reflexný bezpečnostný odev. Poveternostné podmienky, ktoré sú charakteristické pre zimné obdobie, zhoršujú zjazdnosť ciest, čím sa zvyšuje riziko možného pádu na zasnežených resp. zľadovatelých komunikáciách.

Okresné riaditeľstvo upozorňuje preto i na ďalšie zásady, dodržaním ktorých môžu účastníci cestnej premávky prispieť k zníženiu dopravných nehôd a eliminovať ich následky.

**Chodci **

  • používať predovšetkým chodník
  • pri chôdzi smú ísť po krajnici alebo po okraji vozovky najviac dvaja vedľa seba.
  • používať prednostne priechod pre chodcov, nadchod alebo podchod.
  • pri prechádzaní cez priechod pre chodcov, brať ohľad na vodičov prichádzajúcich vozidiel najmä tým, že neprechádzať jednotlivo ale v skupinách.
  • nevstupovať na vozovku, a to ani pri použití priechodu pre chodcov, ak vzhľadom na rýchlosť a vzdialenosť prichádzajúcich vozidiel nemožno cez vozovku bezpečne prejsť.

    Cyklisti

  • jazdiť predovšetkým po cestičke pre cyklistov.
  • ak cestička pre cyklistov nie je alebo nie je zjazdná, jazdí sa pri pravom okraji vozovky, pričom sa smie jazdiť len jednotlivo za sebou.
  • povinnosť počas jazdy na bicykli mimo obce chrániť si hlavu riadne upevnenou ochrannou prilbou. Ak je cyklistom osoba mladšia ako 15 rokov, táto povinnosť sa vzťahuje aj na jazdu v obci.

Zdroj info : pplk. Ing. Marián Krnáč, vedúci ODI

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM