Monika Obrtalová Rôzne

Chrípka opäť silnie

Epidemiológovia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici, ktorý zbiera údaje z celého Banskobystrického kraja, zaznamenali v porovnaní s uplynulým týždňom takmer 30-percentný vzostup akútnych respiračných ochorení a až o 42 perc

Údaje o chorobnosti banskobystrickému RÚVZ poskytlo o niečo viac lekárov, ako uplynulý týždeň – 56 percent lekárov pre deti a dorast a 50 percent všeobecných lekárov pre dospelých v tomto regióne. V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška má výskyt týchto ochorení však klesajúci trend – výskyt ARO je nižší o 8,8 percent, chrípkových ochorení je nižší o viac ako 15 percent. Lekári v tomto regióne zatiaľ neevidovali žiadny prípad závažného akútneho respiračného ochorenia (SARI).

V porovnaní so 46. kalendárnym týždňom (1,4 percenta) sa viac ako zdvojnásobil počet komplikácií z akútnych respiračných ochorení. Zápalové ochorenia horných ciest dýchacích ciest, ako aj chrípky, sa skomplikovali zápalmi dutín (60 prípadov), zápalmi stredného ucha (64) a v 47 prípadoch zápalmi pľúc. Najviac komplikácií – až 8,2 percenta, sa tentoraz vyskytlo vo vekovej skupine seniorov nad 60 rokov a 3,3 percent komplikácií zaznamenali lekári, hlásiaci v tomto týždni, medzi ekonomicky činným obyvateľstvom (19 až 29 ročných). Ostatné vekové skupiny sú na tom približne rovnako.

V 47. kalendárnom týždni evidoval banskobystrický RÚVZ v absolútnych číslach 5773 chorých na ARO, čo reprezentuje prepočítanú chorobnosť takmer 1686 osôb na 100 tisíc obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. Chrípka a jej podobné ochorenia sa vyskytli v 719 prípadoch, čo je chorobnosť 210 osôb na 100 tisíc obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. Najvyšší počet chorých na ARO je v okrese Banská Bystrica, kde evidujú lekári hlásiaci tieto ochorenia takmer 900 prípadov. Nasleduje okres Lučenec (846), Revúca a Rimavská sobota s rovnakým počtom chorých – takmer 630 prípadov.

Pacientov chorých na chrípku a jej podobné ochorenia je najviac v okrese Veľký Krtíš, Revúca a Banská Štiavnica. Z hľadiska veku ochorenia na ARO aj CHPO najviac postihujú vekovú skupinu 0 až 5-ročných, ako aj 6 až 14-ročných detí. Aj preto epidemiológovia zavreli základnú školu v Starej Kremničke v okrese Žiar nad Hronom. Len málo za týmito vekovými skupinami zaostáva chorobnosť adolescentov. Najnižší výskyt týchto ochorení je medzi seniormi a ekonomicky aktívnym obyvateľstvom.

Zdroj: RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM