Jakub Forgács Správy

Chrípka útočí v Banskobystrickom kraji aj v lete. Jej výskyt stúpol až 3,5 násobne!

Správa, ktorá nepoteší! Počet chorých na chrípku niekoľkonásobne vzrástol Aká vyzerá situácia v okresoch nášho kraja?

Ilustračný obrázok k článku Chrípka útočí v Banskobystrickom kraji aj v lete. Jej výskyt stúpol až 3,5 násobne!
Zdroj: TASR

„Približne rovnaký výskyt chorobnosti na akútne respiračné ochorenia (ARO), ale 3,5 krát vyšší výskyt chrípky a chrípke podobných ochorení (CHPO), zaznamenali epidemiológovia v Banskobystrickom kraji v 30. kalendárnom týždni tohto roka,“ uviedla Mária Tolnayová, hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Banská Bystrica.

„Podľa analýzy hlásení 53 percent lekárov pre deti a dorast a 40 percent lekárov prvého kontaktu pre dospelých v Banskobystrickom kraji možno konštatovať, že na ARO je tu v súčasnosti chorých 1435 ľudí, ktorých v tomto týždni do systému banskobystrického RÚVZ zahlásili ošetrujúci lekári,“ pokračovala. Ako doplnila, predstavuje to chorobnosť takmer 500 na 100-tisíc osôb. Chorobnosť na chrípku predstavuje vyše 40 na 100-tisíc obyvateľov, čo je vyše 50 percent viac v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška. Podľa epidemiológov sú absolútne počty chorých a takéto kolísanie chorobnosti pre toto obdobie nič nezvyčajné.

„Naďalej sa na etiológii (pôvode) ochorení podieľajú vírusy, ktoré spôsobujú akútne ochorenia s ľahším priebehom. Napriek tomu sa zvýšil takmer na 6 percent počet komplikácií zo zápalových ochorení horných dýchacích ciest, ako aj chrípky, ako tomu býva v zimných a jarných mesiacoch. Zápalmi dutín sa pôvodné akútne respiračné, či chrípkové ochorenie skomplikovalo v 50 prípadoch, zápalmi stredného ucha v 17 prípadoch a 17 prípadoch zápalmi pľúc. Najviac skomplikovaných prípadov je vo vekovej skupine seniorov – takmer 18 percent,“ povedala Tolnayová.

„V 30. kalendárnom týždni je najvyšší počet chorých na ARO v absolútnych číslach v okresoch Lučenec (311), Veľký Krtíš (262), Žiar nad Hronom (137), Rimavská Sobota (132), ako aj Žarnovica, Revúca a Banská Bystrica,“ dodala so slovami, že čo sa týka chrípky a jej podobných ochorení, je najvyšší počet pacientov v okrese Žarnovica a Lučenec. ARO aj CHPO najviac postihlo najmenšie deti a ekonomicky aktívne obyvateľstvo a. Najnižšiu chorobnosť majú tento týždeň adolescenti.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM