Monika Obrtalová Rôzne

Dajte si bacha! Čaká nás mimoriadna peľová sezóna

Tohoročná peľová sezóna bude dosť netypická, pretože je poznačená veľkými výkyvmi teplôt už od začiatku roka. Výrazné oteplenie v januári vyvolalo v teplejších oblastiach skoré kvitnutie liesky, na strednom a severnom Slovensku boli v tom období veľm

Prudké ochladenie v závere januára zastavilo kvitnutie liesky na juhu Slovenska a prinieslo alergikom úľavu. Opätovné kvitnutie nastúpilo spolu s oteplením v závere februára. Aj keď na horách je stále veľa snehu a nočné teploty ešte sem tam klesajú pod nulu, v ovzduší sa vyskytujú spóry plesní a peľ drevín – prvých jarných alergénov.

[blockquote]„Prud­ké oteplenie v závere 11. kalendárneho týždňa prinieslo so sebou aj enormný nárast peľu v ovzduší na celom území Slovenska, pričom kritickým dňom bola sobota 17. marca. Rozdielne bolo len druhové zloženie peľu v ovzduší. Kým v Banskej Bystrici dominoval silne alergizujúci peľ liesky a jelše , v Bratislave to bol slabšie alergizujúci peľ tisovitých – cyprusovitých a peľ topoľov. V tento deň padali teda prvé tohoročné rekordy. Najvyššie koncentrácie peľu liesky zaznamenala Banská Bystrica – 1185 peľových zŕn v metri kubickom vzduchu a peľ jelše namerali všetky monitorovacie stanice (Banská Bystrica, Bratislava, Košice, Nitra, Trnava, a Žilina) v koncentrácii 809 peľových zŕn v metri kubickom vzduchu. V Bratislave koncentrácie peľu tisovitých-cyprusovitých dosiahli neuveriteľných 9567 peľových zŕn v metri kubickom vzduchu a peľ topoľov v nedeľu vystúpil na 650 peľových zŕn v metri kubickom vzduchu. Druhové spektrum peľu na území Slovenska sa rozšírilo o peľ jaseňa a vŕby, zvýšili sa aj koncentrácie peľu brestu. Medzi spórami húb – plesní dominovali v ovzduší na celom území spóry rodu Cladospórium,“ konštatovala k aktuálnej peľovej situácii RNDr. Janka Lafférsová, vedúca oddelenia biológie životného prostredia RÚVZ v Banskej Bystrici, ktorý je koordinátorom peľovej informačnej služby na Slovensku.[/bloc­kquote] Prognózy na tento týždeň tiež neveštia pre alergikov nič dobré. Vyššie denné teploty urýchľujú nástup kvitnutia aj ostatných drevín, takže sa dajú predpokladať vysoké hladiny peľu v ovzduší aj v nasledujúcich dňoch. Peľová sezóna jelše a liesky pokračuje na severe Slovenska, na ostatnom území už prešla svojim maximom. Postupne budú narastať koncentrácie peľu drevín zo skupiny cyprusovité-tisovité aj na ostatnom území SR, pribúdať bude i peľ jaseňa, brestu, topoľov a vŕb. Podľa RNDr. Lafférsovej dá sa tiež predpokladať skorší nástup peľovej sezóny brezy s vyššími koncentráciami jej peľu, môže sa tiež urýchliť prvé kvitnutie tráv z čeľade lipnicovitých a tým aj skorší nástup ich peľovej sezóny.

Zdroj: RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM