Veronika Kalinová Krimi

Ďalšie zábery z ohnivej drámy: Takto požiar ničí les pri Betliari!

Požiar nad Betliarom v lokalite Stádielko vo Volovských vrchoch v noci zo stredy na štvrtok likvidovalo 57 hasičov a dobrovoľníkov, ktorí spotrebovali 15 cisterien. Privolaní boli aj hasiči zo špeciálneho modulu leteckého hasenia. Pozrite si, ako to priamo na mieste boja s ohňom vyzeralo včera.

Ilustračný obrázok k článku Ďalšie zábery z ohnivej drámy: Takto požiar ničí les pri Betliari!
Zdroj: TASR

„Podarilo sa uhasiť plamene, takže teraz požiarovisko s rozlohou približne 30 hektárov iba dymí. Ak znova nezačne fúkať vietor, oheň by sa už nemal veľmi rozširovať. Veľmi nám v noci pomohlo 16 dobrovoľníkov z obcí Pača a Henckovce,“ informoval vo štvrtok ráno dôstojník operačného strediska rožňavských hasičov Árvay. Podľa jeho slov likvidáciu požiaru sťažuje skutočnosť, že cisterny musia prejsť až cestu na hrebeň v dĺžke 18 kilometrov. Doložil, že na likvidáciu nastupujú aj nové sily.

Krajský riaditeľ košických hasičov Jozef Fedorčák informácie o požiari doplnil: „V noci sa situácia zlepšila a v súčasnosti na požiarovisku tlie a dymí 20 až 30 ohnísk. Momentálne je vo vzduchu vrtuľník ministerstva vnútra a monitoruje situáciu. Podľa vývoja situácie budú hasiť aj vrtuľníky s bambi vakmi. Dnes na likvidáciu požiaru vo vysokom lese nasadíme aj lesných zamestnancov s požiarnymi genfovakmi, ktoré pojmu takmer 20 litrov vody. Ďalší hasiči budú likvidovať lokálne ohniská,“ povedal Fedorčák. Hasiči dúfajú, že sa znova nerozfúka vietor, lebo by im to mohlo výrazne sťažiť likvidáciu požiaru.

S požiarom bojujú desiatky hasičov a dobrovoľníkov z Rožňavy, Dobšinej, Košíc a Popradu za pomoci príslušnej techniky. V stredu vietor rozfúkal požiar, ktorý sa rozšíril z pôvodných sedem až na približne 30 hektárov. V náročnom, ťažko prístupnom horskom teréne je na likvidáciu nasadená aj letecká technika z ministerstva vnútra i ministerstva obrany, ako aj špeciálne vycvičení hasiči z modulu leteckého hasenia.

Požiar lesa pri Betliari
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM