Katarína Oravská Samospráva

Demografický vývoj v Jelšave nasvedčuje, že o škôlku bude ešte vyšší záujem: TOTO chystá mesto!

V súčasnosti navštevuje materskú školu v Jelšave 72 detí. Z kapacitných dôvodov však museli na začiatku školského roka odmietnuť ďalších 17 detí. Mesto prezradilo plány, nad ktorými vyhŕňa rukávy.

Ilustračný obrázok k článku Demografický vývoj v Jelšave nasvedčuje, že o škôlku bude ešte vyšší záujem: TOTO chystá mesto!
Zdroj: TASR

Mesto chce zvýšiť kapacitu materskej školy o ďalšiu triedu, ktorá by pribudla k trom existujúcim. Podľa primátora Milana Kolesára by sa vďaka tomu v škole vytvorilo miesto pre približne 20 ďalších detí.

Podnetom na vytvorenie novej triedy bola výzva ministerstva školstva, ktoré na rozširovanie kapacít materských škôl vyčlenilo 10 miliónov eur. „Po rozhovore s riaditeľkou sme sa rozhodli, že podáme žiadosť o príspevok, nakoľko zvýšenie kapacity našej materskej školy by bolo neskôr aj tak nevyhnutné. Táto výzva nám teda prišla vhod,“ konštatoval primátor. Pridanie ďalšej triedy nevyžaduje prístavbu ani nadstavbu, kapacita školy by sa zvýšila rekonštrukciou existujúcej budovy.

„V objekte máme prázdnu triedu, ktorá sa niekoľko rokov nepoužívala. Získané prostriedky by sme použili na sanačné práce, elektroinštaláciu a kúrenie,“ uviedol Kolesár.

Podľa riaditeľky Základnej školy s materskou školou v Jelšave Viery Bardoňovej nebude pri vytvorení novej triedy potrebný veľký zásah do budovy, nakoľko samotná trieda už existuje. „Priestory máme, potrebujeme však peniaze na ich rekonštrukciu a vybavenie potrebným nábytkom, teda skrine, postele, detský kútik a podobne,“ uviedla riaditeľka. Podľa jej slov je nevyhnutná aj rekonštrukcia sociálnych zariadení, keďže každá trieda musí mať vlastné a v tomto smere musia byť dodržané platné predpisy a limity.

Okrem prostriedkov na rekonštrukciu a zariadenie je však pre ďalšiu triedu v škole potrebné rátať aj s celkovým miernym nárastom nákladov na energie a nezanedbateľnou položkou budú aj vyššie mzdové náklady.

„Tým, že sa otvorí štvrtá trieda, bude mesto musieť hľadať finančné prostriedky na platy dvoch ďalších učiteľov,“ zdôvodnila Bardoňová.

V súčasnosti navštevuje materskú školu v Jelšave 72 detí, z kapacitných dôvodov však museli na začiatku školského roka odmietnuť ďalších 17 detí. „Demografický vývoj nasvedčuje, že v budúcnosti bude záujem o materskú školu ešte vyšší,“ povedala riaditeľka.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM