Eva Viestová Samospráva

Deti učili ako narábať s odpadkami. Školáčka Zuzka prekvapila svojou múdrou filozofiou

V utorok sme mali v komunitnom centre v Muránskej Dlhej Lúke Envirodeň. Pozvali sme pracovníkov Správy Národného parku Muránska planina a deti sa učili - aj prakticky o rôznych druhoch odpadu, o ich triedení, o nebezpečenstvách, ktoré môže odpad napáchať v prírode.

Ilustračný obrázok k článku Deti učili ako narábať s odpadkami. Školáčka Zuzka prekvapila svojou múdrou filozofiou
Foto: Eva Viestová

Medzi nás prišli traja pracovníci Správy Národného parku Muránska planina, ktorí si priniesli plný kufor pomôcok – rôznych odpadov. Rozložili ich na ihrisku pri komunitnom centre na niekoľko kôpok a do stredu ihriska urobili veľkú kopu zo zmiešaného odpadu.

Na ihrisko prišlo takmer 40 detí. Väčšina z miestnej základnej školy, niekoľko najmenších zo škôlky v komunitnom centre. Pracovníci Správy NP Muránska planina ich učili poznávať jednotlivé druhy odpadu – papier, plasty, kovy, nebezpečný odpad.

Hovorili o tom, aké dôležité je udržiavať prostredie okolo nás čisté a odpadky dávať do zberu – do zberných nádob a kontajnerov. Na ich vysvetľovanie reagovala školáčka Zuzka na jej vek až prekvapivo múdrymi vetami. „Nie je dôležité, či máme veľký dom. Aj keď máme malý, mal by byť čistý a bez odpadkov v okolí.“

Deti spoznávali jednotlivé kôpky odpadu. Postupne zisťovali, čo patrí do plastov, čo do kovov a nakoniec dostali bojovú úlohu – vytriediť do štyroch pripravených kontajnerov papier, plasty, sklo a ostatný odpad. Deti sa vrhli na kopu a o chvíľu bola potriedená. Pomerne dobre, len s niekoľkými chybami. Napr. dve plechovky sme našli nesprávne v plastoch. Po celý čas parádne asistovali naši najmenší z komunitného centra. Ešte len prišli, už vyzbierali vysypané odpadky do kontajnerov. Nosili plagáty, ukazovali ich deťom. Po ukončení akcie pobalili veci do tašiek a vriec a pomohli ich ponakladať do auta.

Dohodli sme sa, že nejakú podobnú akciu ešte urobíme a ďakujeme pracovníkom Správy NP Muránska planina.

info a foto : Janka Švecová – terénny sociálny pracovník obce Muránska Dlhá Lúka

Envirodeň
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM