Jakub Forgács Rôzne Správy

Dlhoročný potápač z Revúcej otvorene: Za väčšinu nehôd pod vodou môže ľudský faktor

Peter Ferdinandy je potápačom a inštruktorom už dlhé roky. Počas svojej kariéry zažil aj niekoľko tragických prípadov.

Ilustračný obrázok k článku Dlhoročný potápač z Revúcej otvorene:  Za väčšinu nehôd pod vodou môže ľudský faktor
3
Galéria
Zdroj: TASR

Väčšinu nehôd potápačov pod vodou spôsobuje ľudský faktor, a nie zlyhanie techniky. Tvrdí to dlhoročný potápač a inštruktor potápania Peter Ferdinandy z Revúcej, ktorý sa tomuto športu venoval od polovice 70. rokov 20. storočia.

„Väčšina nešťastí, ktoré sa potápačom stanú pod vodou, je doslova pre ich vlastnú hlúposť. Za tie roky, čo sme sa ako partia potápali a učili iných, sa nikomu nič nestalo. Spomínam si len na jeden nepríjemný prípad môjho absolventa,“ priblížil Ferdinandy.

Ako ďalej spomenul, počas svojej potápačskej kariéry však zažil vyhľadávanie utopených osôb a dvakrát sa stretol aj s prípadmi iných utopených potápačov. „Obidva sa stali v Tornali, avšak v rôznych časových obdobiach. K obidvom som bol prizvaný políciou,“ dodal s tým, že na základe svojej dlhoročnej praxe nepovažuje potápanie za nebezpečný šport.

Peter Ferdinandy sa narodil v roku 1948 v Žiline, od roku 1967 pracoval v Slovenských magnezitových závodoch v Jelšave v okrese Revúca. V roku 1976 sa podieľal na založení klubu športového potápania Vega Lubeník. Inštruktorskou činnosťou sa zaoberal od roku 1979. Venoval sa tiež tréningu plutvového potápania, práci pod vodou a speleopotápaniu. Spolupracoval na vydaní viacerých publikácií o potápaní.

V OBRAZOCH: Dlhoročný inštruktor potápania a zberateľ Peter Ferdinandy z Revúcej
3
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM