Zuzana Vajayová Rôzne

Dnes je Svetový deň boja proti rakovine!

Liga proti rakovine sa aj v tomto roku pripája k iniciatíve Medzinárodnej únie proti rakovine - UICC, ktorá každoročne vyhlasuje 4. február za Svetový deň proti rakovine. Na Slovensku sa zameriava na tému prevencie pred rakovinou krčka maternice a pr

Po iné roky sa kampaň niesla v duchu jednotnej témy pre všetky svetové kontinenty a bola zameraná na prevenciu u detí. V tomto roku si každá krajina vybrala tému vlastnú a pripla tak svoju „zástavku“ do jednej spoločnej mapy pod heslom „Rakovine sa dá predísť“. Cieľom tohto postupu je podporovať národné aktivity v boji proti rakovine a spoločne tak znásobiť úsilie národných Líg proti rakovine v snahe o zníženie onkologických ochorení a úmrtia na ne.

Fakt, že každý rok ochorie vo svete na rakovinu 12,7 miliónov ľudí a 7,6 miliónov na ňu zomiera, je alarmujúci. Liga proti rakovine SR tohtoročný Svetový deň proti rakovine zameria na prevenciu pred rakovinou krčka maternice a prsníkov cez informovanie o tejto problematike letákmi a interaktívnymi prednáškami pre žiačky a študentky základných a stredných škôl.

Prostredníctvom výchovy dospievajúcich dievčat v školách chce včas upozorniť na riziká vzniku týchto typov onkologických ochorení, na možnosti ako im predísť a na potrebu preventívnych prehliadok u žien v každom veku. V snahe dosiahnuť interaktivitu a záujem oslovila Liga proti rakovine školy zapojené do projektu „Onkologická výchova“, aby sa prostredníctvom prednášok odborníkov, diskusiou na uvedenú tému rozšírili potrebné informácie u dospievajúcich dievčat a následne aj u ich matiek, či sestier, ku ktorým sa potrebné informácie môžu dostať účinnou spoluprácou so školami.

K celoročným aktivitám Ligy proti rakovine zameraným na prevenciu a zdravú životosprávu patria: Informačná a poradenská služba Linky pomoci, pravidelné preventívne prednášky pre žiakov a študentov základných a stredných škôl prebiehajúce v Centre pomoci Ligy proti rakovine v Bratislave, prednášky pre verejnosť v martinskom a košickom Centre pomoci, ako aj rôznorodé spektrum informačných a edukačných publikácií a letákov poskytované zdarma.

Zdroj: www.diva.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM