Jakub Forgács Správy

Dobré správy od lekárov z Banskobystrického kraja: Počty chorých naďalej klesajú

Chrípka je na ústupe a s ňou ubúdajú aj ďalšie akútne respiračné ochorenia. Ako to u nás vyzerá?

Ilustračný obrázok k článku Dobré správy od lekárov z Banskobystrického kraja: Počty chorých naďalej klesajú
Zdroj: TASR

Uplynulých niekoľko týždeň bol v Banskobystrickom kraji v znamení postupného znižovania výskytu akútnych respiračných ochorení (ARO) ako aj chrípkových ochorení (CHPO). Nie je tomu inak ani v 15. kalendárnom týždni , ktorý naznačuje, že chrípka je už na odchode. Uviedla to Mária Tolnayová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici.

Rapídny pokles

„V medzitýždňovom porovnaní výskyt ARO klesol o 29 percent, no výskyt chrípky a jej podobných ochorení o niečo viac, ako 10 percent,“ poznamenala Tolnayová s tým, že aj porovnanie s rovnakým obdobím vlaňajška je optimistickejšie a výskyt týchto ochorení sa priblížil k vlaňajším, pomerne nízkym, hodnotám.

Podľa hlásení 53 percent všetkých lekárov pre deti a dorast a 44 percent lekárov pre dospelých z Banskobystrického kraja v 15. kalendárnom týždni je v tomto regióne len 1073 prípadov akútnych respiračných ochorení, čo predstavuje chorobnosť 356 prípadov na 100 tisíc obyvateľov. „Na chrípku celkom ochorelo 55 ľudí, čo je v tomto prípade chorobnosť 18 prípadov na 100 tisíc obyvateľov,“ uviedla.

Kde je najviac chorých?

„Najvyššia chorobnosť na rôzne typy akútnych respiračných ochorení je v okrese Zvolen, Žarnovica, Veľký Krtíš a Rimavská Sobota. Chrípka sa v najvyššom počte vyskytuje opäť okresoch Poltár a Zvolen,“ vymenovala hovorkyňa.

Počet komplikácii sa podľa slov Tolnayovej už niekoľko týždňov pohybuje medzi 1,3 –1,6 percenta z uvedených ochorení. Zápalové ochorenia horných ciest dýchacích, ako aj chrípky sa skomplikovali zápalmi dutín (8 prípadov), zápalmi stredného ucha (8) a ani v jednom prípade zápalom pľúc.

Ako dodala na záver, z hľadiska veku je najvyššia chorobnosť na ARO u ľudí v produktívnom veku a najmenších detí od 0 do 5 rokov. Ostatné vekové skupiny sú na to približne rovnako a oscilujú okolo 100 chorých.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM