Aktualizované Jakub Forgács Komunálne voľby

Dohadom je koniec: KTORÝ z Lunterovcov chce zabojovať o kreslo župana BBSK?

Súčasný župan Ján Lunter a jeho syn Ondrej predstúpili pred novinárov. Vyjadrili sa k nadchádzajúcim voľbám.

Ilustračný obrázok k článku Dohadom je koniec: KTORÝ z Lunterovcov chce zabojovať o kreslo župana BBSK?
Zdroj: TASR/Erika Krčová

Súčasný predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Ján Lunter v stredu v Banskej Bystrici oznámil, že nebude kandidovať v jesenných voľbách na post šéfa kraja. Štafetu má po ňom prevziať jeho syn Ondrej Lunter, terajší podpredseda BBSK.

Ako zdôraznil J. Lunter, kandidovať nebude už aj s ohľadom na vek. Jeho plnú podporu má syn Ondrej a je rád, že v projektoch, ktoré naštartovali v kraji pred piatimi rokmi bude mať, v prípade jeho zvolenia, kto pokračovať.

Nechce hanbu

Ondrej Lunter následne oficiálne oznámil, že sa bude uchádzať o dôveru voličov v BBSK ako nezávislý kandidát. Má v pláne sa uchádzať aj o širšiu politickú podporu naprieč celým politickým spektrom, okrem strany Smer-SD, Hnutie Republika a ĽSNS.

Podrobnosti zverejní neskôr.

Chce rozbehnúť sériu stretnutí v regióne, aby vznikol kvalitný program na najbližšie štyri roky a obsahoval to, čo ľudia v kraji potrebujú. „Nechcem, aby sa vrátila do kraja hanba a stagnácia, ako tomu bolo pred naším vedením. Chcem stavať cesty, efektívne využívať eurofondy. Kandidujem na predsedu BBSK, aby bolo u nás normálne, že veci fungujú,“ dodal okrem iného Ondrej Lunter. Súčasný predseda BBSK sa nebude uchádzať o žiadne funkcie a nemieni kandidovať ani na poslanca kraja.

„Uvážil som, že ďalšia náročná kampaň, a v prípade úspechu ďalšie štyri roky v úrade by som nemohol vykonávať takým spôsobom, s takým nasadením a nárokmi, ktoré som si pred seba kládol celý pracovný život. Za budúcnosť kraja však stále cítim zodpovednosť. Ondreja som najprv pred kandidatúrou vystríhal, viem, koľko času a obetí na úkor rodiny si tento post vyžaduje. On sa však rozhodol a má moju plnú podporu. Viem, že jeho motivácia je správna, je húževnatý a pracovitý, čo mal možnosť aj dokázať,“ zdôraznil dosluhujúci šéf kraja.

Prednedávnom na našom portáli prebehol prieskum so 14 potenciálnymi uchádzačmi na post župana BBSK. Zatiaľ, čo Ján Lunter v ňom s 0,4 % hlasov skončil takmer na chvoste, jeho syn Ondrej Lunter sa s 22,3 % všetkých hlasov umiestnil na 2. mieste hneď za banskobystrickým primátorom Jánom Nosko (25,4 %).

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM