Tlačové správy

Donovaly - aktívny relax a zábava aj počas letnej sezóny

Chystáte sa na turistiku alebo za relaxom na slovenské hory? Vyrazte na Donovaly! Letná sezóna v PARKu SNOW je už v plnom prúde.

Ilustračný obrázok k článku Donovaly - aktívny relax a zábava aj počas letnej sezóny
Zdroj: Park Snow Donovaly

Lanovku TELEMIX Nová hoľa a adrenalínové atrakcie FunArény Donovaly s najdlhšou tobogánovou bobovou dráhou na Slovensku môžete navštíviť od soboty 11. júna denne! Denná prevádzka potrvá až do konca letných prázdnin, t.j. do 4. septembra 2016.

Donovaly, obec vzdialená len 26 km od Banskej Bystrice je známa predovšetkým ako zimné lyžiarske stredisko. Už niekoľko sezón však ponúka množstvo atrakcií a zábavy aj počas letnej sezóny. V lete 2008 bolo vybudované pri údolnej stanici lanovky TELEMIX Nová hoľa letné adrenalínové centrum s dominantou atrakciou– tobogánovou bobovou dráhou,lanovým parkom, umelou lezeckou stenou, bungee trampolínami, klasickými trampolínami a od leta 2013 aj nafukovacím hradom.

Atrakcie poskytujú mnoho zábavy nie len deťom, ale aj dospelým. Najväčším lákadlom je tobogánová bobová dráha, jedna z dvoch svojho druhu na Slovensku. Jej trať sa kľukatí na svahu neďaleko údolnej stanici lanovky a po takmer 900 metroch vyústi do priestoru štartu a cieľa. Počas jazdy v tobogáne na špeciálnych vozíkoch zažijete množstvo adrenalínu vďaka 7 skokom a 11 ostrým zákrutám. Maximálna rýchlosť, ktorú je možné dosiahnuťv najrýchlejších častiach trate je 45 km/h.

Lanové centrum je umiestnené v lesíku lemujúcom hlavnú cestu cez Donovaly a svojou dĺžkou viac ako 500 metrov a počtom okruhov sa radí medzi jedno z najdlhších a najväčších lanových centier na Slovensku. Po nástupe do lanového centra je vašou úlohou prekonávať prekážky, ktoré sú upevnené vo výške v priemere 2 metre nad zemou. Všetky okruhy sú farebne odlíšené podľa stupňa obtiažnosti. Počas celej doby absolvovania prechodu lanovým centrom ste istený lanom a na bezpečnosť návštevníkov dozerá aj špeciálne vyškolený personál.

Bungee trampolína je veľmi obľúbenou atrakciou zábavných parkov, preto nemôže chýbať ani vo FunAréne na Donovaloch. Ide o 4 samostatné trampolíny, na ktorých deti, ale aj dospelý s váhou do 110 kg s pripevnenou sedačkou spojenou s konštrukciou X-jump trampolíny dokážu skákať až do výšky 7 m a robiť pritom rôzne premety dopredu aj dozadu vďaka gumám, ktoré udržiavajú skokanov balans.

Popri bungee trampolíne je k dispozícii aj 8-stanovisková trampolína a detský nafukovací hrad.

Už pri príjazde na Donovaly od Ružomberka vám do očí udrie dominanta areálu pri parkovisku lanovky na Novú hoľu – 14 m vysoká lezecká stena. Lezecké steny sa tešia obľube u vyznávačov horolezeckého športu, ale aj amatérskymi lezcami všetkýchvekových kategórií

V prípade, že sa rozhodnete pre návštevu letného adrenalínového centra, odporúčame navštíviť aj rozprávkový svet Pavla Dobšinského – HABAKUKY, ktorý sa nachádza len niekoľko desiatok metrov od lanovky na Novú hoľu. Rozprávkový svet Habakuky tvorí 15 objektov – domčeky s netradičnými menami a ojedinelou architektúrou, Škrupinkový zámok s jazierkom či amfiteáter s javiskom. Hladošov zas uspokojí ponuka chutných jedál v Hodovni, kde vám ich naservírujú v originálnych rozprávkových obaloch. Čaro chalúpok dotvárajú okrem rozprávkových predstavení aj zaujímavé expozície a ukážky tradičných i netradičných remesiel. Na priľahlej lúke nájdu deti zvieratká, preliezačky a hojdačky a v letnom období si môžete posedieť a občerstviť sa v krytom altánku s ohniskom. V rozprávkovom svete sa platí iba rozprávkovou menou – zlatými a striebornými Habakukmi, ktoré si môžete odniesť ako originálny suvenír.

Od letnej sezóny 2011 sa Donovaly stali vďaka obnoveniu existujúcich a vytvoreniu nových cyklotrás centrom cykloturistiky v regióne Starohorských vrchov. Cyklotrasy vo forme malých okruhov až po dlhé okruhy a trasy sú značené tak, aby ich v rozmedzí 1 – 8 hodinového bicyklovania na horských či cestných bicykloch zvládla široká klientela od rodín s deťmi, mládeže, dospelých, seniorov až po športovo jazdiacich cyklistov. Obnovou existujúcej siete cyklotrás, vyznačením južnej vetvy Donovalskej cyklomagistrály (Donovaly – Slovenská Ľupča – Banská Bystrica) a postupným vytvorením nových cyklotrás v I. etape (2011) a II. etape (2012) je k dispozícii pre milovníkov tohto športu až 42 cyklotrás v celkovej dĺžke 375 km značených cyklotrás. Pre cyklistov z Banskej Bystrice a okolia je k dispozícii počas letnej sezóny v období od júna do septembra cyklobus, ktorý premáva každú sobotu a nedeľu zo Strieborného námestia do centra Donovál.

Okrem týchto atrakcií Donovaly ponúkajú aj vynikajúce podmienky na horskú turistiku, nakoľko sa nachádzajú na rozhraní dvoch národných parkov – Nízke Tatry a Veľká Fatra. Vrchol Novej hole, kam vás pohodlne vyvezie moderná sedačková lanovka TELEMIX Nová hoľa, je ideálnym východiskovým miestom na hrebeňové túry vo Veľkej Fatre. Lanovka premáva počas letnej sezóny v polhodinových intervaloch cez víkendy, avšak už od 10. júna až do konca letných prázdnin bude k dispozícii návštevníkom denne až do 18:00 hodiny.

Z osady Polianka zasa vedie turistický náučný chodník po stopách Špaňodolinského banského vodovodu, ktorý slúžil svojmu účelu už na začiatku 16. storočia.

Vďaka všetkým týmto možnostiam, ktoré Donovaly ponúkajú, stredisko pripravilo pre základné a stredné školy zaujímavú ponuku pri zorganizovaní výletu s vlastnou dopravou. Všetky potrebné informácie ako aj cenník nájdete na webovej stránke strediska www.parksnow.sk.

Donovaly - aktívny relax a zábava aj počas letnej sezóny
7
Galéria
Zdroj: Park Snow Donovaly
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM