Jakub Forgács Správy Samospráva

FOTO: Fico a spol. rokovali v Revúcej. Chcú si posvietiť na plnenie akčných plánov

V našom meste sa konalo výjazdové rokovanie vlády. Podľa Fica si tu vláda stanovila vytvorenie 1100 pracovných miest do roku 2020. Kde však vidí problémy?

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Fico a spol. rokovali v Revúcej. Chcú si posvietiť na plnenie akčných plánov
25
Galéria
Zdroj: TASR

Vláda skontroluje plnenie akčných plánov v regiónoch, ktoré sú zaradené do zoznamu najmenej rozvinutých okresov. Povedal to v úvode stredajšieho výjazdového rokovania vlády SR v Revúcej premiér SR Robert Fico (Smer-SD).

„Plánujem zorganizovať zasadnutie vlády vo všetkých 15 okresoch, ktoré spadajú pod tento zákon, a v každom jednom okrese, tak ako to urobíme dnes tu v Revúcej, urobiť veľmi detailnú inventúru toho, čo sme urobili a kde vidíme hlavné nedostatky, pretože už dnes budeme vidieť niektoré trendy, ktoré nie sú dobré a na ktoré chcem, aby sme spoločne reagovali, či už potom v diskusii, alebo prijatím konkrétnych rozhodnutí,“ povedal Fico.

1100 pracovných miest

Konkrétne v Revúcej si podľa jeho slov vláda stanovila vytvorenie 1100 pracovných miest do roku 2020 a naakumulovanie približne 61 miliónov eur z európskych fondov, štátneho rozpočtu, súkromných zdrojov a zdrojov samosprávy. Vláda v roku 2016 rozhodla pre Revúcu o regionálnom príspevku od štátu vo výške 3,8 milióna eur.

„Tu sa dostávam k prvej takej otázke, na ktorú budeme musieť dnes nájsť odpoveď – prečo dynamika čerpania regionálneho príspevku nie je vyššia? Ak si zoberieme rok 2016, plánovali sme, že sa minie 500 000 eur, vyplatený regionálny príspevok za rok 2016 bol len 79 percent, teda 394 000 eur. Pokiaľ ide o rok 2017, je to 760 000 eur, ale doteraz bol vyplatený len vo výške 194 000 eur, teda 26 percent,“ zdôraznil Fico a apeloval na členov vlády, ako i ľudí z regiónu, ktorí spolupracujú s vládou SR a príslušnými špecializovanými pracoviskami.

Problémy s kvalitou projektov

„Začíname mať problémy s kvalitou predkladaných projektov. Chcem preto požiadať, aby ste akceptovali podanú pomocnú ruku, ktorú dáva Úrad vlády a splnomocnenec pri príprave projektov. Musíme zvýšiť kvalitu predkladaných projektov,“ povedal Fico.

Problémom je podľa premiéra i formulácia projektov financovaných z regionálneho príspevku. „Ak si raz povieme, že chceme tu vytvoriť 1100 pracovných miest, nie je správne, ak ideme financovať z regionálneho príspevku projekty, ktoré túto pridanú hodnotu jednoducho nemajú. Ja tu napríklad vidím projekty, ktoré sú určite dôležité pre rozvoj cestovného ruchu, pre zlepšenie kvality života, ale ťažko mi je možné povedať, že vybudovanie cyklotrasy automaticky vedie ku vzniku pracovných miest. Preto vás dôrazne žiadam, ak máme ďalej preplácať alebo prefinancovávať projekty, ktoré sú súčasťou akčného plánu, musia byť kvalitné a musia viesť priamo k vytvoreniu pracovných miest. Inak ideme úplne mimo toho, čo bolo účelom zákona o podpore najmenej rozvinutých okresov,“ zdôraznil.

Na každom výjazdovom rokovaní v najmenej rozvinutých okresoch vláda podľa jeho slov preinvestuje ďalší milión eur. „Z toho vám chceme zafinancovať projekty, ktoré potrebujete, ale ktoré podľa nás nevedú automaticky k tomu, aby vytvárali pracovné miesta,“ dodal Fico.

Pozrite si v priloženej fotogalérii zábery z výjazdového rokovania vlády v Revúcej!

V OBRAZOCH: Výjazdové rokovanie vlády v Revúcej
25
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM