Jakub Forgács Rôzne Správy

FOTO: Na propagáciu Revúcej poslúžia staré fotografie a pohľadnice od ľudí

Naše mesto zbiera od občanov staré fotky a pohľadnice. V budúcnosti ich chce využiť pri príprave propagačných materiálov mesta.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Na propagáciu Revúcej poslúžia staré fotografie a pohľadnice od ľudí
13
Galéria
Zdroj: Múz. PSG/Literárny archív SNK

Staré fotografie a pohľadnice Revúcej, ktoré majú obyvatelia vo svojich súkromných zbierkach, môžu darovať, prípadne zdarma zapožičať miestnej samospráve. Ako informovala Bibiana Jankóšiková, vedúca oddelenia regionálneho rozvoja Mestského úradu v Revúcej, po zdigitalizovaní ich v budúcnosti využijú pri príprave propagačných materiálov mesta.

„Záujem ľudí, ktorí nám poskytli svoje fotografie a pohľadnice, bol najväčší tesne po vyhlásení výzvy, ale aj teraz nám občania prinášajú zaujímavé dokumenty. Napríklad jeden pán nám okrem pohľadníc a fotografií priniesol aj starú mapu z roku 1915, na ktorej sú zaznačené trasy lesných lanoviek pri Revúcej," priblížila vedúca.

Mnohé pohľadnice či známejšie fotografie sa podľa nej opakujú aj vo viacerých exemplároch, ale nájdu sa aj raritnejšie snímky zo súkromných archívov. „Sú na nich často odfotení ľudia, ale v pozadí sú obchody, domy či celé uličky, ktoré už dnes v meste neexistujú," dodala Jankóšiková s tým, že si chcú vytvoriť súbor takýchto starých pohľadníc a fotografií aj s príslušnými súhlasmi na zverejnenie, aby v budúcnosti nebol problém s autorskými právami.

Pozrite si v priloženej fotogalérii historické zábery z Revúcej!

Foto: ilustračné

Dobové zábery vs. súčasnosť. Ako vyzerajú známe miesta v Revúcej?
13
Galéria
Zdroj: Múz. PSG/Literárny archív SNK
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM