Jakub Forgács Rôzne Správy

FOTO: Otvorenia revúckeho múzea sa dočkáme už onedlho. Primátorka však netají sklamanie

Náklady na obnovu sa vyšplhali na desaťtisíce eur. Múzeum Prvého slovenského gymnázia mesiace po povodni konečne opäť otvoria!

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Otvorenia revúckeho múzea sa dočkáme už onedlho. Primátorka však netají sklamanie
3
Galéria
Zdroj: TASR

Múzeum Prvého slovenského gymnázia v Revúcej, ktoré koncom júla minulého roka zasiahla povodeň, by po ukončení rekonštrukcie malo byť znovu otvorené na jar. Potvrdila to jeho riaditeľka Diana Lamperová s tým, že predbežné náklady na obnovu sú doteraz vo výške okolo 45 000 eur. Presná suma však bude známa až po uzavretí poistnej udalosti.

„Po povodni bolo potrebné celú expozíciu vysťahovať a bola nutná rekonštrukcia múzea. V rámci nej boli vymenené drevené podlahy a urobené nové omietky a nátery. Zbierkové predmety, ktoré boli vytopené v čiernej kuchyni, boli ošetrené, niektoré však museli byť nahradené,“ priblížila riaditeľka, podľa ktorej dôležitou súčasťou obnovy múzea boli i protipovodňové opatrenia, aby sa situácia z minulého leta neopakovala.

„Za plotom boli osadené betónové tvárnice, aby zabránili prípadnému prieniku záplavovej vody do parku múzea. Na pozemku za budovou bol do zeme vsadený veľký drenážny kôš a urobená tiež drenáž celého pozemku,“ konkretizovala Lamperová. Úpravy do pôvodného stavu ešte budú potrebné v Parku národovcov, ktorý sa nachádza za múzeom. Rekonštrukcia budovy je však už podľa jej slov ukončená a v súčasnosti tu upratujú a pripravujú ju na prevádzku.

„Otvorenie múzea pre verejnosť očakávame začiatkom jari. Chceli by sme sa dostať do toho istého režimu, v ako sme fungovali predtým, keďže pre verejnosť a pre nás to bolo vyhovujúce,“ zakončila.

Ako v tejto súvislosti uviedla primátorka Revúcej Eva Cireňová, teší ju, že sa mestu podarilo historickú budovu rýchlo obnoviť. „Sklamalo ma však, že doteraz sme na jej rekonštrukciu nedostali od štátu žiadne financie, hoci nám boli hneď po záplave prisľúbené,“ konštatovala s tým, že časť financií na obnovu samospráva zatiaľ dostala len od poisťovne v rámci postupnej likvidácie poistnej udalosti.

Pozrite si v priloženej fotogalérii aktuálne zábery z Múzea Prvého slovenského gymnázia!

V OBRAZOCH: Múzeum Prvého slovenského gymnázia by mali otvoriť na jar
3
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM