Jakub Forgács Rôzne Správy

FOTO: PSLG v Revúcej navštevujú študenti zo Žiliny aj Levíc. Čím je škola špecifická?

Oslavuje už 20 rokov a jej bránami prešli mnohí Revúčania. Prvé slovenské literárne gymnázium je školou, ktorá má čím zaujať študentov z rôznych kútov Slovenska!

Ilustračný obrázok k článku FOTO: PSLG v Revúcej navštevujú študenti zo Žiliny aj Levíc. Čím je škola špecifická?
9
Galéria
Zdroj: TASR

Rozšírené vyučovanie slovenského jazyka a literatúry je jedným zo špecifík, ktorými sa vyznačuje Prvé slovenské literárne gymnázium (PSLG) v Revúcej. Informovala o tom jeho riaditeľka Ľuboslava Lacjaková, podľa ktorej na škole vyučujú aj špecifické predmety, ako napríklad literárno-dramatická tvorba.

Uplatnenie v médiách aj v herectve

„Pôvodne to bola len literárna tvorba, ale jeden z našich vyučujúcich, zanietený divadelník Marián Lacko, u nás založil divadlo a tento predmet sme rozšírili na literárno-dramatickú tvorbu,“ vysvetlila riaditeľka a doplnila, že aj vďaka tomu čoraz viac ich žiakov ide študovať herectvo, dramaturgiu, scenáristiku a podobné odbory.

„Naši absolventi sa uplatňujú v médiách a umení, viacerí sa stali režisérmi, scénografmi či dramaturgmi. Máme dokonca študentku, ktorej už vyšli básnické zbierky,“ poznamenala. Okrem humanitných predmetov však škola vyučuje aj prírodovedné predmety. „Sme predovšetkým gymnázium a v štandardnom rozsahu učíme fyziku, chémiu či matematiku. Nezriedka idú absolventi študovať medicínu či technické smery,“ dodala.

Školu v súčasnosti navštevuje 43 žiakov. „Tento počet je nižší z dôvodu, že jeden ročník, v súčasnosti druhý, nám chýba. Vtedy sa totiž nehlásil dostatočný počet žiakov a zriaďovateľ nám nepovolil otvoriť ročník,“ objasnila Lacjaková s tým, že najviac detí je z Revúcej a okolia.

„Kedysi sme mali väčšinu žiakov z iných regiónov, ale postupne, ako nabehli školské vzdelávacie programy a každá škola si mohla určiť svoju profiláciu a špecifické predmety, sme prestali byť až takí zaujímaví ako dovtedy. Deti mohli študovať odbory, ktoré ich zaujímali, aj bližšie k domovu,“ načrtla riaditeľka. Aj v súčasnosti však podľa jej slov majú i žiakov z iných regiónov. „Napríklad zo Žiliny, Považskej Bystrice, Levíc, Rožňavy, Rimavskej Soboty, ale tiež z východného Slovenska,“ konkretizovala.

Unikátny festival

Na škole aktuálne vyučuje desať pedagógov. „Okrem mňa tu však ani jeden nie je na plný úväzok, ale dopĺňajú si ich na iných školách. Podmienky existencie školy celkovo nie sú ľahké, ale s dobrou vôľou a s chuťou do práce sa dá všetko zvládnuť,“ povedala Lacjaková.

Medzi úspechy posledného obdobia zaraďuje obnovu areálu PSLG, ktorá bola realizovaná z dotácie Ministerstva kultúry SR. „Z týchto financií sa obnovil chodník pred školou, ktorý bol už vo veľmi zlom stave a čiastočne sa opravilo aj oplotenie školy,“ špecifikovala.

Významnou školskou akciou je podľa jej slov 24-hodinový celoslovenský festival Carpe Diem. „V denných hodinách počas neho prebiehajú workshopy s umelcami, hudobníkmi, spisovateľmi či divadelníkmi. Večer sa konajú vystúpenia profesionálnych divadiel a hudobných skupín,“ priblížila riaditeľka, podľa ktorej chcú v organizovaní tohto podujatia pokračovať aj v budúcnosti a veria, že naň získajú dostatok potrebných financií.

V nedávnej minulosti sa objavili i úvahy o možnom zlúčení školy s ďalším gymnáziom v Revúcej. Podľa slov Michaely Piliarovej, hovorkyne Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), ktorý je zriaďovateľom školy, sa však nateraz s jej udržaním počíta. „Uvidíme, aký bude záujem zo strany žiakov. Nič však nie je zatiaľ uzavreté. Finálne rozhodnutie bude závisieť od vôle poslancov zastupiteľstva BBSK,“ uviedla hovorkyňa.

Pozrite si zábery Prvého slovenského literárneho gymnázia v priloženej fotogalérii!

V OBRAZOCH: Prvé slovenské literárne gymnázium v Revúcej
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM