Jakub Forgács Iné športy

FOTO: Revúca zažila veľký športový sviatok. Obrovský úspech nášho želiezka v ohni

Biatlonisti nezaháľali ani v lete a sily si zmerali na Majstrovstvách SR v letnom biatlone. Ako sa darilo revúckym pretekárom?

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Revúca zažila veľký športový sviatok. Obrovský úspech nášho želiezka v ohni
26
Galéria
Zdroj: KB Magnezit Revúca

Vyvrcholením letnej biatlonovej sezóny boli Majstrovstvá SR, ktoré sa uskutočnili počas víkendu 23.-24. septembra 2017 v Revúcej. V sobotňajších pretekoch sa na štart postavilo 181 pretekárov nielen zo Slovenska, ale aj z Českej republiky a Maďarska. Zo štyroch „dospeláckych“ kategórií mal domáci klub Magnezit Revúca zastúpenie v podobe štyroch pretekárov. Tieto kategórie prebiehali v sobotu dopoludní za výdatného dažďa.

Najúspešnejšie z našich si počínala Anna Košinárová ziskom zlata v kategórii žien 22 – 39 ročných a Radovan Humeník, ktorý získal striebro a teda titul vicemajstra SR v kategórii 18 – 19 ročných dorastencov. Nemôžeme nespomenúť zlato a majstrovský titul revúckeho odchovanca Tomáša Sklenárika a štvrtú priečku Lukáša Ottingera, ktorý sa v súčasnosti ešte zotavuje zo zranenia. Obaja ako študenti športového gymnázia v súčasnosti reprezentujú ŠK Železiarne Podbrezová.

Silná konkurencia

Popoludní dážď ustal, žiaci však napriek tomu pretekali tiež v náročných podmienkach. Veľká vďaka patrí domácim organizátorom, ktorí sa počas celých pretekov snažili udržiavať trate na čo najlepšej úrovni, sypali na ne piliny, aby sa pretekári nezabárali do hlbokého blata. Na štart sa postavilo 109 žiakov a žiačok v troch vekových kategóriách.

V kategórii 10 – 11 ročných chlapcov sa na štart postavili dvaja naši pretekári a obaja sa mohli tešiť z medailí. Marku sSklenárik získal striebro a Adrián Ottinger bronz. V tej istej vekovej dievčenskej kategórii získala bronz Alexandra Štempelová, hneď za ňou sa umiestnila Veronika Šteczová. Lenka Repáková, druhá najmladšia z vôbec všetkých štartujúcich, si vybojovala deviate miesto. V strednej vekovej kategórii (12 – 13 roční) sa našim strelecky príliš nedarilo. V najpočetnejšej kategórii chlapcov štartovalo až 30 pretekárov. Do prvej polovice sa podarilo prebojovať Samuelovi Michalovi Simanovi (14. miesto) a Róbertovi Bižovi (15. miesto). Tomáš Kuchta obsadil 24. priečku. O silnej konkurencii v tejto vekovej kategórii hovorí aj fakt, že napriek nižším umiestneniam prví dvaja naši chlapci získali výkonnostné triedy (tie sa udeľujú do určitého časového odstupu od času víťaza).

V strednej vekovej kategórii dievčat štartovala Tamara Molentová, u ktorej to po prvej streľbe vyzeralo veľmi nádejne, avšak pokazená druhá streľba pre problémy so zbraňou ju odsunula na konečnú 8. priečku z celkovo 16 štartujúcich. Napriek tomu získala v boji s o rok staršími „kolegyňami“ druhú výkonnostnú triedu.

Želiezko v ohni

V kategórii 14 – 15 ročných má náš klub zastúpenie len v dievčenskej kategórii, a to vďaka nášmu najväčšiemu želiezku v ohni – Eme Kapustovej. Emke sa v predchádzajúcich sezónach vždy najmenej darilo práve v domácom prostredí, no tentokrát sa to našťastie nepotvrdilo. So 100%-ným streleckým výkonom v ležke aj stojke si do cieľa dobehla pre v poradí už druhý titul majsterky SR v tejto sezóne.

Po oficiálnych pretekoch sa bežali už tradičné preteky prípravky (detí do 9 rokov), ktoré majú veľkú popularitu. Je to tiež jedna z foriem ako prilákať deti k tomuto peknému športu. Pretekov sa zúčastnila takmer tridsiatka detí, Revúčanom sa tohto roku nepodarilo prebojovať na medailové pozície.

Nedeľné preteky prebiehali počas zamračeného počasia, dážď sa zmenil na občasné mrholenie, a tak by sa dalo povedať, že sa súťažilo za lepšieho počasia. Trate však ostali po sobotňajších pretekoch naďalej náročné. Vytrvalostné preteky, ktoré sa bežali počas nedele znamenali pre pretekárov dlhšiu trať a pri nezostrelených terčoch časovú penalizáciu (trestné kolá sa pri vytrvalostných pretekoch nebežia).

Trojnásobná majsterka

Dopoludnia sa v kategóriách dospelých opäť darilo Anne Košinárovej, ktorá si dobehla pre zlato. V nami najsledovanejšej kategórii 18 – 19 ročných dorastencov Radovan Humeník po nie príliš vydarenej streľbe vybojoval 6. miesto. Na stupienky víťazov sa opäť postavil odchovanec Tomáš Sklenárik, tentokrát so striebornou pozíciou.

Popoludní sa na štart postavilo 108 žiakov. A opäť to nebolo bez medailových pozícií. V kategórii 10 – 11 ročných chlapcov získal Markus Sklenárik titul vicemajstra SR, spomedzi 14 štartujúcich sa pekne umiestnili aj Adrián Ottinger (6.) a Ján Levčák (7.) Dievčatá v tejto vekovej kategórii tiež bodovali, keď si bronz vybojovala Veronika Šteczová, Lenka Repáková dosiahla svoj zatiaľ najlepší výsledok (6. miesto). Svoj deň nemala Alexandra Štempelová, ktorej nevyšla streľba a napriek veľmi dobrému bežeckému času sa nedokázala prebojovať na predné priečky.

V kategóriách 12 – 13 ročných chlapcov a ani dievčat sa našim s nevydarenými streľbami nepodarilo presadiť. Majstrovský medailový maratón zavŕšila Ema Kapustová v kategórii 14 – 15 ročných žiačok, keď získala titul Majstersky SR aj napriek jednej „minele“ v ležke. Ema má tak na konte všetky tri majstrovské tituly z leta 2017 (v pretekoch s hromadným štartom, v rýchlostných aj vytrvalostných pretekoch).

Pozrite si bohatú fotogalériu z víkendových Majstrovstiev SR v letnom biatlone v Revúcej!

V OBRAZOCH: Revúcki biatlonisti vybojovali na Majstrovstvách SR viacero úspechov
26
Galéria
Zdroj: KB Magnezit Revúca
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM