Eva Viestová Od Vás

FOTO: Skvostné retro v meste. Veterány, čo vám učarujú

Minulý víkend som sa vybral na námestie do Rožňavy. Mal som na to veľmi dobrý dôvod. Námestie bolo totiž plné áut. Kto pozná námestie v Rožňave ten si pri čítaní predchádzajúcej vety asi povedal: „No objavil Ameriku že námestie plné áut, veď to je pl

Konal sa tu totiž 2. ročník medzinárodného stretnutia historických vozidiel. A veru poviem Vám, bolo sa na čo pozerať. Prišlo sem niekoľko 10-tok deduškov, a niektorí boli vyrobení už v roku 1918. Majú teda úctyhodných 94 rokov a napriek tomu prišli po vlastných.

Samozrejme mali tu aj mladších súrodencov, ale podmienkou bolo rok výroby pred rokom 1970. Boli tu autá zo Slovenska, Maďarska i Českej republiky. Našli sa tu autá, ktoré si niektorí pamätáme z našej mladosti, ale prišli aj krásavci, na ktorých som nevedel uhádnuť značku, kým mi ju ich majiteľ nepovedal.

Mnohí majitelia týchto skvostov sa zhodli na tom, že to ich auto vlastne nemá ani reálnu hodnotu, pretože si ho vážia tak, že by ho nedali za žiadne peniaze. Aj keď udržiavať takéhoto veterána v spôsobilom stave nie je jednoduché a lacné.

Autá absolvovali aj okružnú jazdu po okolitých obciach a povozili aj divákov ktorí mali záujem o jazdu na veteránovi. Niekoľko 100-viek ľudí sa veru malo na čo pozerať. Títo krásavci síce nie sú najrýchlejší, nemajú klimatizáciu, väčšina z nich ani autorádio, o spotrebe mnohých ani nehovorím. S emisiami si tiež nerobia problém, ale napriek tomu čo všetko nemajú boli lahodným sústom pre pohľady motoristických nadšencov.

Okrem nich tu bolo aj niekoľko motocyklov, traktorov a samostatných motorov. Prišiel aj autobus IKARUS a iné. Veď posúďte sami z našej fotogalérie a vyberte si sami svojho naj veterána.

info a foto : J. Bobonšic

veteranyAutaRoznava
83
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM