Správy

FOTOREPORTÁŽ: Revúcou kráčalo vyše 200 detí, v meste upálili Morenu

V Revúcej bolo veľmi veselo, lebo cez mesto prešiel sprievod vyše 200 žiakov zo ZŠ Hviezdoslavovej a nechýbali ani škôlkari. Deti vynášali Morenu, ktorú nakoniec aj spálili. Tento zvyk má predkresťanské korene. Pochod bol vyvrcholením týždňa regionálnej výchovy zameraný na oslavu sviatkov jari.

Ilustračný obrázok k článku FOTOREPORTÁŽ: Revúcou kráčalo vyše 200 detí, v meste upálili Morenu
Zdroj: TASR

Na sprievodnom programe sa podieľal celý prvý stupeň spomínanej ZŠ a jeho súčasťou bola aj samotná výroba figuríny symbolizujúcej odchádzajúcu zimu. Deti spievali piesne, ktoré sa aj v minulosti viazali k obdobiu rozlúčky so zimou. „Jednou z priorít našej školy je viesť deti k poznávaniu ľudových tradícii a zvykov nášho regiónu. V škole pripravujeme mnoho takýchto mimovyučovacích aktivít, či už sú to koledníci, zvyky na Luciu, alebo pochovávanie basy. Deti vedieme k tomu, aby mali úctu k tradíciám a dávame im návod, ako v tejto pretechnizovanej dobe využívať voľný čas,“ povedala zástupkyňa riaditeľa Monika Galovičová.

Verilo sa, že prírodu ovládajú nadprirodzené sily a ich konanie je možné ovplyvniť. Týkalo sa to aj striedania ročných období. Morena symbolizovala zimu a ak ľudia chceli jar, symbol zimy museli zabiť, utopiť alebo upáliť. „Talentované deti sa snažíme podchytiť hneď od prvého ročníka. Beriem ich do záujmového krúžku a tam cvičíme a pripravujeme sa na jednotlivé udalosti. Najlepšou odmenou pre nich je potlesk obecenstva. Je to cítiť aj tu, že to majú skutočne rady,“ dodal učiteľ Ondrej Baran.

Pálenie Moreny
11
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM