Eva Viestová Od Vás

Hliadky na papieri

Do redakcie sme dostali list od nespokojných obyvateľov sídliska Podháj, ktorí nás chceli informovať o ich neuspokojivých podmienkach v okolí ich príbytkov. Prečítajte si, čo ich trápi a pridajte aj komentár ... možno to aspoň trochu pomôže.

Revúcke listy č.6 z 12.4.2011 zve­rejnili ustanovenie dobrovoľných hliadok, ktoré mali byť vytvorené z 8 rómskych občanov. Hlavnou úlohou týchto dobrovoľníckych hliadok je zabezpečovať v spolupráci s mestskou políciou kontrolu dodržiavania verejného poriadku a čistoty v okolí obytných blokov a podporovať bezproblémové spolunažívanie rómov v rómskej komunite, ale aj s ostatnými obyvateľmi mesta preventívnou činnosťou. Ich povinnosťou je aj upozorňovať mládež na nevhodné správanie.

Teoreticky pekne napísané…Prax však ukazuje, že sa nič nerobí. Na sídlisku Podháj sa to ukazuje v plnej nahote. Hliadky nikde, rozhadzovanie a ponechávanie neporiadku všade. Napriek veľkému ihrisku po bývalej škole SNP, mládež pobeháva všade, kde príde. A stačilo by tak málo. Nájsť niekoho šikovného z rómskej komunity na organizovanie kultivovanej záujmovej a športovej činnosti, prípadne aj v priestoroch spomínaného ihriska. V rámci aktivačných činností upraviť priestory tohto ihriska ( umiestniť tam napr. basketbalový kôš, bránky a pod.) Všetko je pekné len na papieri, ale treba si uvedomiť, že ten kto riadi, aj kontroluje. V meste existuje oddelenie referenta na udržiavanie čistoty mesta, ktoré má čistotu kontrolovať. Ak mestská polícia vedie rómske hliadky a je týmto referátom upozornená na nedostatky, má následne urobiť nápravu. Súčinnosť tu musí byť, nie výhovorky jeden na druhého. Nič sa nedá napraviť zo dňa na deň. Ale ako sa hovorí :" kde je vôľa, tam je cesta". Aj keď táto cesta môže byť pridlhá, platí aj tu, že len ustanovenie bez kontroly, bez vzájomného poučenia strácajú účinnosť. Nedostatky sú na to, aby sa odstraňovali.

Obyvateľov takisto trápi hluk, neporiadok a neustále vysedávavanie na schodoch a blízkom okolí činžiaka, v ktorom nebývajú. Nechcú nejaké drastické zásahy, len mať aspoň občas trocha kľudu a čistejšie okolie, ktoré si snažia udržiavať v poriadku. O stanovisko k činnosti rómskych hliadok sme požiadali aj MÚ v Revúcej, no do dnešného dňa sme ho nedostali.

bordel romovia
10
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM