Katarína Oravská Rôzne

Horským sedlom Zbojská bude jazdiť parný rušeň: Užijeme si ozubnicovú trať!

Skúškou opravenej ozubnicovej trate medzi Tisovcom a Pohronskou Polhorou vyvrcholil 33. ročník turistického pochodu Clementisovou cestou. Ako povedal primátor Tisovca Peter Mináč, po úspešnej skúške spustia parný ozubnicový vlak do prevádzky 4. októbra o 8.45 h.

Ilustračný obrázok k článku Horským sedlom Zbojská bude jazdiť parný rušeň: Užijeme si ozubnicovú trať!
Zdroj: TASR

Spoločný turistický pochod Clementisovou cestou absolvovalo v sobotu približne 300 účastníkov. Turisti z Horehronia a Tisovca sa stretli v sedle Burda v Národnom parku Muránska planina. V súčasnosti je tam rozostavaná budova novej útulne, ktorá je zatiaľ bez strechy. Do prevádzky by ju podľa plánov mali spustiť na Silvestra tohto roku. „V meste sa k turistom pridali ďalší hostia, máme tu aj partnerskú návštevu z Rumunska, takže približne 600 účastníkov si uctilo aj pamiatku Vladimíra Clementisa,“ povedal Mináč.

Súčasťou programu bola aj skúška opravenej ozubnicovej trate medzi Pohronskou Polhorou a Tisovcom. Trať prechádza horským sedlom Zbojská, kde v súčasnosti opravujú aj cestu I/72 a oddnes je úplne odstavená doprava a presmerovaná na obchádzkovú trasu po upravenej starej lesnej ceste. „Súčasťou rekonštrukcie bola aj oprava ozubnicovej trate. Ako som sa dozvedel, bola to investícia za približne milión eur, lebo bolo nevyhnutné opraviť aj železničné mosty v ťažkom horskom teréne. Skúška ale dopadla výborne, preto môžem všetkým oznámiť, že premávku na tejto trati začneme 4. októbra,“ dodal Mináč.

Členovia Občianskeho združenia Zubačka v Tisovci tento rok vyskúšali už aj ozubnicový parný rušeň. Do mesta sa dostal po desiatich rokoch rekonštrukčných prác. Pôvodne ho kúpili v Rumunsku a zachránili ho pred zošrotovaním.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM