Peter Simon Správy

Hrad Krásna Hôrka opäť sprístupnia možno až v roku 2018: V tretej etape obnovia interiér a exteriér! + FOTO

Na hrade Krásna Hôrka prebiehajú momentálne práce súvisiace s kolaudáciou strešnej konštrukcie. Tú obnovovali v rámci druhej etapy rekonštrukcie.

Ilustračný obrázok k článku Hrad Krásna Hôrka opäť sprístupnia možno až v roku 2018: V tretej etape obnovia interiér a exteriér! + FOTO
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Prvá etapa obnovy riešila dočasné zastrešenie hradu, druhá sa zamerala na trvalé krovy a strechy.

Hrad ešte čaká na ďalšie práce. „Posledná etapa rekonštrukcie národnej kultúrnej pamiatky Krásna Hôrka sa môže začať po podpísaní zmluvy s víťazom výberového konania ministerstva kultúry na projektové zabezpečenie tretej, poslednej etapy prác,“ uviedla Dagmar Brisudová, PR a marketingová manažérka Slovenského národného múzea (SNM).

Záverečná etapa sa podľa nej bude týkať interiérov aj exteriérov.

Mali by sa obnoviť hradné expozície, ale úpravou tiež majú prejsť návštevnícke trasy či nádvoria. Zmluva s víťazom k poslednej etape sa zatiaľ pripravuje. SNM odhaduje, že verejnosť bude môcť zrekonštruovaný hrad navštíviť koncom roka 2017 alebo začiatkom roka 2018.

Požiar z 10. marca 2012 zničil takmer celú strechu hradu, časť interiéru, ako aj časť historických exponátov. Po provizórnom zakrytí hrad zastrešili nehorľavou červenou pálenou škridlou, časti striech a vežičky sú pokryté meďou. Pred požiarom mal hrad strechu z drevených šindľov.

V našej galérii nájdete aj množstvo fotografií z akcie, ktorá sa uskutočnila v sobotu 31. októbra 2015 pri príležitosti otvorenia hrobky Andrássyovcov pre verejnosť na hrade Krásna Hôrka. Téme sa budeme komplexnejšie venovať už zajtra!

Obrazom: Hrobka ANDRÁSSYOVCOV PRVÝKRÁT OTVORENÁ pre verejnosť!
40
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM