Radka Deckerová Krimi

Hrôza na vlastné oči: Turistov láka vyhorená Krásna Hôrka

Pohľad, z ktorého mrazí! Presne to zažívajú ľudia, ktorí vidia skazu Krásnej Hôrky po ničivom požiari na vlastné oči. Paradoxné je, že aj vyhorená atrakcia mnohých láka. A tak sa na mieste rozmáha naozaj netradičná turistika.

[blockquote]Po­žiarom zničený hrad Krásna Hôrka musí byť zastrešený do konca tohto roka. Podľa riaditeľky Kaštieľa Betliar Evy Lazarovej by totiž múry a interiér mohlo poškodiť nepriaznivé počasie. „Nedajbože by napadol veľký sneh, tak to by bola obrovská škoda,“ vysvetlila Lazarová.[/bloc­kquote]

Reálne vidí prekrytie hradu dočasnou alebo stálou strechou do konca tohto roka. Poškodený je horný hrad. „Tam nám odišli interiéry, ale na dolnom a strednom hrade, tam sa pôvodné historické interiéry zachovali,“ priblížila. Na tých miestach síce treba sanovať rímsy, ale vo vnútri toľko roboty podľa nej už nebude. Minister kultúry Marek Maďarič počas tohtotýždňovej (18.6.) obhliadky hradu Krásna Hôrka povedal, že by sa s kladením strechy mohlo začať už v polovici júla.

Obnovu a sprístupnenie hradu očakávajú aj turisti. Tí si zatiaľ zo zvedavosti obzerajú historickú pamiatku len zvonku. Miroslav, ktorý pricestoval z Levíc aj s rodinou, zostal pred uzavretou bránou šokovaný. „Je to strašné, to je ako neskutočné, ako sa to mohlo všetko zničiť,“ povedal TASR.

Miestni obyvatelia potvrdili, že ľudia sa na hrad prídu pozrieť, ale hneď sa otočia a odídu. Študent Adam navštívil hrad aj pred niekoľkými rokmi. „Vtedy bola strecha v pohode, tak sme sa prišli pozrieť, čo sa vlastne stalo. Sme z toho sklamaní, pretože je to súčasť našej kultúry, naša história, naše pamiatky, takže je to zlé,“ zhodnotil pre TASR.

Generálny riaditeľ SNM Rastislav Pudelka verí, že brány dolného a stredného hradu otvoria už budúci rok v máji. „Expozície priblížia návštevníkom andrássyovskú zbierku,“ uviedol pre TASR.

Prvotné odhady po marcovom požiari hovorili o škode, ktorá dosiahla osem miliónov eur. Aktuálne čísla ukazujú, že sa vyšplhala až na [color=#ff0000]15 miliónov eur[/color]. Pudelka povedal, že na obnovu budú zrejme potrebné peniaze nielen z poisťovne a verejnej zbierky Slovenského národného múzea, ale aj zo štátneho rozpočtu.

roznava24/tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM