Veronika Kalinová Správy

Jelšava musela zaviesť nové pravidlá: Ľudia ďalej predávali drevo určené len pre vlastnú potrebu

Súkromné osoby si tento rok v Jelšave nesmú samy chystať palivové drevo. Dôvodom je, že sa podľa primátora systém zvykol zneužívať a niektorí drevo určené len pre vlastnú potrebu ďalej predávali.

Ilustračný obrázok k článku Jelšava musela zaviesť nové pravidlá: Ľudia ďalej predávali drevo určené len pre vlastnú potrebu
Zdroj: TASR

Primátor Jelšavy Milan Kolesár vysvetlil, že v Mestských lesoch v Jelšave dochádzalo k takémuto zneužívaniu, preto sa muselo pristúpiť k tomuto nepopulárnemu kro­ku.

Dostupnosť tepla nie je problém

Dostupnosť tepla a energií na jeho výrobu v súčasnosti v Jelšave nie je problém. Bytovky sú napojené na centrálny zdroj tepla. Mesto je plynofikované, no obyvatelia rodinných domov dávajú prednosť lacnejšiemu vykurovaniu drevom. „Momentálne drevo pripravujú zamestnanci mestských lesov a podľa zoznamu objednávateľov ho rozvážajú. Ceny sa pohybujú približne 260 eur za desať metrov dreva. Funguje to tak, že sa ozveme ľuďom, ktorí sú v poradí, že drevo sme im pripravení doviesť. Ak momentálne nemajú peniaze, pokračujeme ďalšími v poradí. Povolenia na individuálne chystanie dreva sme museli zrušiť, pretože dochádzalo k jeho zneužívaniu. Niektorí jednotlivci ho jednoducho nepoužili pre vlastnú potrebu, ale ho ďalej predávali, čo potom samozrejme poškodzovalo nás,“ povedal Kolesár.

Platia striktné obmedzenia

Vzhľadom na vysokú mieru nezamestnanosti a nízku kúpyschopnosť obyvateľstva zabezpečuje mesto Jelšava prístup k palivovému drevu aj pre sociálne odkázaných ľudí. „V niektorých preukázateľných prípadoch chystanie dreva predsa len povoľujeme, ale sú tam striktné obmedzenia. Napríklad sa to môže diať iba v pracovných dňoch počas určených hodín. Najhrubšie drevo pritom nesmie presiahnuť priemer sedem centimetrov. Momentálne v tomto smere už funguje aj spolupráca s políciou, takže sa nám krádeže podarilo obmedziť. V meste máme navyše sklad, kde si menej kvalitné drevo môžu kúpiť lacnejšie aj chudobnejší. V prípade potreby však vieme zabezpečiť dôchodcom, prípadne osamelo žijúcim ľuďom časť dreva na kúrenie aj zadarmo,“ dodal primátor Jelšavy.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM