Peter Klimant Samospráva

Jelšava odhalila zaujímavé plány: Mesto chce zrekonštruovať známu historickú budovu

Obyvatelia Jelšavy majú dôvod na radosť. Mesto chce obnoviť historickú budovu reduty Skalka. Mala by slúžiť najmä na kultúrne akcie i voľnočasové aktivity.

Ilustračný obrázok k článku Jelšava odhalila zaujímavé plány: Mesto chce zrekonštruovať známu historickú budovu
Foto: Eva Viestová

Historickú budovu reduty Skalka chce mesto obnoviť za pomoci prostriedkov z európskych fondov. Zrekonštruovaný objekt má byť podľa primátora Milana Kolesára viacúčelový, mesto ho plánuje využívať predovšetkým na kultúrne, osvetové a voľnočasové aktivity.

Jelšava má v súčasnosti možnosť zapojiť sa do programu na obnovu pamiatok, ktorú chce využiť.

„Celkom nám to prišlo vhod, keďže naše osvetové centrum teraz intenzívnejšie rozbieha svoju činnosť a jeho súčasné priestory už nepostačujú na väčšie akcie,“ uviedol Kolesár.

Architektonická štúdia projektu s pracovným názvom Multikulturálne centrum je už hotová, s prípravou ostatnej dokumentácie mesto finišuje. „Robíme na projekte pre stavebné povolenie a pripravuje sa žiadosť o príspevok z európskych fondov,“ informoval primátor.

Vďaka rekonštrukcii reduty Skalka by Jelšava získala priestor s väčšou kapacitou, než akú má k dispozícii v súčasnosti. „Zrekonštruované priestory pojmú okolo 120 až 150 divákov, bude tam možné pripraviť vystúpenie nejakého umeleckého či divadelného súboru aj s príslušným zázemím pre účinkujúcich,“ objasnil Kolesár. Budova však podľa neho môže slúžiť aj na organizovanie rôznych spoločenských podujatí a konferencií.

Reduta Skalka je historická stavba z 18. storočia, postavená v klasicistickom štýle. Nachádza sa v centre Jelšavy a pôvodne slúžila ako mestský hostinec.

Foto: ilustračné (Radnica Jelšava)

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM