Monika Földešiová Tlačové správy

Kandidátka Eva Cireňová o financiách: Takto bolo na tom mesto v r. 2006 a takto je na tom teraz!

KOMENTÁR - Chcela by som vás informovať o finančnej situácii nášho mesta. Tieto údaje sú dôležité preto, aby ste získali krátku informáciu o tom, aká bola situácia v decembri 2006, kedy som nastúpila prvýkrát na funkciu primátorky mesta, aké sme prekonali prekážky a v akom stave je mesto teraz.

Ilustračný obrázok k článku Kandidátka Eva Cireňová o financiách: Takto bolo na tom mesto v r. 2006 a takto je na tom teraz!
Zdroj: Dnes24.sk

Hospodárenie mesta ovplyvňuje mnoho faktorov či už pozitívne alebo negatívne. Najdôležitejšie sú pre mesto daňové príjmy od štátu – podielové dane, ktoré tvoria viac ako 80 % z bežných daňových príjmov mesta. Kríza v roku 2009 a prepad vo výbere podielových daní v štáte sa premietli do roku 2009 a hlavne r. 2010. Prognózy MF SR nevyšli a naše mesto dostalo o 564.171.-€ menej do rozpočtu s čím sme sa museli vysporiadať ešte aj v r.2011. Od r.2012 došlo zákonom k zníženiu koeficientu príjmu z podielových daní o cca 5% z pôvodných 70,3% na 65,4%.

Východisková situácia mesta po mojom nástupe do funkcie z pohľadu dlhovej služby/úverové zaťaženie mesta / bola v decembri r. 2006– 22,64% a na konci roka 2013 – 12,83% z možných 60% a k 30.9.2014 – 14,66%. To znamená, že v súčasnosti sú vytvorené dobré možnosti ďalšieho čerpania úverov pre nové zastupiteľstvo a primátora. Dňa 21.10.2014 sa tiež uvoľnili samospráve ruky zrušením dlhovej brzdy, ktorá platila od roku 2012, kedy už nebude sledované a regulované čerpanie výdavkov.

Negatívnym faktorom pri rozvoji mesta je dlhodobo zlá platobná disciplína niektorých obyvateľov a podnikateľských subjektov. Pohľadávky mesta za dane z nehnuteľností sú vo výške 324.273.-€. Dlhy obyvateľov za komunálny odpad sa za 12 rokov od kedy je za likvidáciu komunálneho odpadu zodpovedné mesto nakumulovali k 30.6.2014 na výšku 343.965.- €.

Z dôvodu zvyšovania množstva vyprodukovaného komunálneho odpadu a nezvyšovania poplatku za likvidáciu komunálneho odpadu, doplácame nemalé finančné prostriedky z rozpočtu mesta už niekoľko rokov.

Nezávislý ekonomický inštitút- INEKO každoročne “známkuje“ všetky mestá a obce. Hodnotí sa základná bilancia, dlhová služba, celkový dlh mesta, záväzky a okamžitá likvidita. Maximálna známka je 6. Naše mesto bolo hodnotené zo 136 slovenských miest za rok 2013 na 43. mieste so známkou 4,8 a máme v slovnom hodnotení dobré finančné zdravie mesta. Je jednoduché budovať mesto z požičaných financií, ťažšie je už splácať tieto úvery. Dôležité je vedieť hranicu rizika a predvídať stav verejných financií do budúcnosti.

Som rada, že sme spoločne s poslancami mestského zastupiteľstva a zamestnancami mesta našli vždy také riešenia rozvoja mesta, aby sa dlh mesta znížil a mesto nestagnovalo. Keby sme sa spoliehali len na finančné prostriedky získané z miestnych a podielových daní, veľa by sme toho v meste neurobili. Zaujímavé boli a budú financie z Európskych fondov, grantových a dotačných programov štátu, Vlády SR, nadácií a sponzorov. Od roku 2007 kedy som nastúpila do funkcie sa nám podarilo získať 6.173.442.-€, ktoré boli použité na investičné akcie a rozvoj mesta.

V prípade môjho zvolenia za primátorku mesta, bude naďalej mojou prioritou hľadať a využívať možnosti získania finančných prostriedkov z mimorozpočtových zdrojov tak ako doposiaľ. Budem sa snažiť, aby bolo mesto aj naďalej v dobrej finančnej kondícii a mohlo ísť do ďalších rozvojových aktivít pre zlepšenie života obyvateľov nášho mesta.

(PR) – Za obsah zodpovedá objednávateľ tejto tlačovej správy. Jeho názory sa nemôžu spájať so stanoviskami a postavením siete portálov Global 24.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM