Správy Samospráva

Kandidátov na bystrického župana ubúda: Ďalší traja sú z hry von

Boj o kreslo šéfa kraja sa vyostruje. Výber kandidátov je opäť o niečo redší, traja muži sa kandidatúry vzdali a podporili súpera.

Ilustračný obrázok k článku Kandidátov na bystrického župana ubúda: Ďalší traja sú z hry von
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Kandidát na predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) v novembrových voľbách do vyšších územných celkov (VÚC), nezávislý Igor Kašper, pokračuje vo svojej kampani ďalej. Kandidát Vojtech Kökény (Strana rómskej koalície) sa vyjadrí neskôr a trojica ďalších, nezávislý Pavel Greksa, Michal Kantor (Strana zelených Slovenska) a Viliam Baňák (Jednota-ľavicová strana Slovenska) sa na základe dostupných prieskumov vzdali svojej kandidatúry v prospech Stanislava Mičeva. Ten svoje definitívne rozhodnutie, ako ďalej, oznámi v piatok 6. októbra. Také sú výsledky v poradí už tretieho Okrúhleho stola, na ktorom sa jeho účastníci zišli v stredu (4.10.). TASR o výsledkoch rokovania informovala jeho administrátorka Jana Orlická.

Pre Kašpera sú jediný relevantný prieskum voľby, ktoré budú 4. novembra. ,,To, čo môžem brať ako relevantný a silný odkaz voličov z aktuálnych prieskumov verejnej mienky, je najnižšie percento antipatie voči mojej osobe. Deklaroval som svoj záujem vysloviť podporu najsilnejšiemu kandidátovi, a nie marketingovému produktu. Aktuálne pre mňa nie je alternatívou pre rozvoj kraja ani Kotleba, ani Lunter," vysvetlil Kašper.

Kökény sa pridal k Okrúhlemu stolu preto, že bojuje proti vylučovaniu inakosti zo spoločnosti, konkrétne rómskej menšiny, ktorú Slovensko ani dôkladne nepozná. Jeho zámerom je otvoriť rómsku tému v rámci diskusie kandidátov vo verejnoprávnom médiu, po ktorej vyjadrí podporu kandidátovi s najvyšším potenciálom poraziť súčasné vedenie VÚC.

Trojica kandidátov, ktorá sa vzdala v prospech Mičeva, tvrdí, že „je kandidát, ktorý spĺňa všetky kritériá autority zorientovanej vo verejnej správe a vo všetkých témach, ktoré súvisia s vedením Úradu BBSK“. ,,Pán Mičev je trojnásobným víťazom druhej voľby v prieskumoch a so zastúpením celého spektra voličov bez podpory politických strán a politického obchodu," zdôraznil Kantor. Mičev má byť jeden z troch najsilnejších vyzývateľov súčasného šéfa kraja Mariana Kotlebu.

V BBSK je tak aktuálne 12 kandidátov. Sú nimi Stanislav Mičev (nezávislý), Ivan Saktor (nezávislý), Alena Pivovarčiová (Nový Parlament), Ján Lunter (nezávislý), Miroslav Gálik (Národ a spravodlivosť), Vojtech Kökény (Strana rómskej koalície), Martin Juhaniak (nezávislý), Jozef Sásik (Slovenská ľudová strana Andreja Hlinku), Zdenek Očovan (Politická strana NAJ), Igor Kašper (nezávislý), Milan Urbáni (SMS) a Marian Kotleba (ĽSNS).

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM