Veronika Kalinová Rôzne

Kolektív z Revúcej bodoval v naozaj neobvyklej súťaži: Predviedli sme najlepší smútočný obrad!

Kolektív z Revúcej sa zúčastnil regionálnej súťaže, ktorá bola naozaj zaujímavá svojou špecifickou témou. Súťažilo sa totiž v predvedení najlepších smútočných obradov.

Ilustračný obrázok k článku Kolektív z Revúcej bodoval v naozaj neobvyklej súťaži: Predviedli sme najlepší smútočný obrad!
Zdroj: Dnes24.sk

Kolektív Zboru pre občianske záležitosti (ZPOZ) z Revúcej si na regionálnej prehliadke smútočných obradov v Hnúšti vybojoval postup na krajskú prehliadku v Banskej Bystrici. Ako povedal primátor Hnúšte Michal Bagačka, stretnutia využívajú zbory aj pre vzájomnú výmenu skúsenosti.

Samosprávy využívajú ZPOZ pri takmer všetkých udalostiach týkajúcich sa života v mestách a obciach. Spolupracujú pri svadbách, výročiach, uvítaniach do života, ale aj pri smútočných rozlúčkach. „Žijeme v takej dobe, že tých smútočných obradov je naozaj dosť, a preto sme aj regionálnu prehliadku zamerali na túto oblasť. Videli sme tri pohreby, ktoré nám predviedli kolektívy z Revúcej, Hnúšte a Tisovca. Porota hodnotila výber textov, ich prednes, hudobnú kulisu, ale azda najdôležitejšia je tá celková atmosféra. Je to síce súťaž, ale stretnutia sú zamerané aj na výmenu skúseností, aby sme v samosprávach vedeli vytvoriť primeranú atmosféru pri všetkých udalostiach, ktoré sprevádzajú obyvateľov miest a obcí,“ povedal Bagačka.

Zbory pre občianske záležitosti fungujú na Slovensku od roku 1953. Po roku 1989 ich ľudia vnímali ako prežitok socializmu. V roku 1991 vznikli Združenia ZPOZ Človek človeku v Slovenskej republike a ich činnosť sa rozrástla o nové občianske a spoločenské slávnosti.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM