Od Vás

KOMENTÁR: Ako sa v Revúcej (ne)prezentuje kultúra...

V Revúcej, v meste Prvého slovenského gymnázia, bolo ešte donedávna možné konštatovať, že napriek absencii pravidelnosti, aspoň občas sa v Mestskom kultúrnom stredisku (MsKS) objavili udalosti, ktoré na niekoľko dní očarili, komunikovali, či dokonca rozhorčili obyvateľov mesta.

Ilustračný obrázok k článku KOMENTÁR: Ako sa v Revúcej (ne)prezentuje kultúra...
Foto: Eva Viestová

Jednoducho, hosťovali tu umelecké produkcie, ktoré splnili svoju sociálnu funkciu. Spomeňme si napríklad na koncerty formácií Close Harmony Friends, Mariána Čekovského, Martina Geišberga a ich kapiel; na divadelné produkcie ochotníckych súborov Commedia z Popradu, Daxner z Tisovca, Jána Chalupku z Brezna, či na premietanie filmov Muzika, Bathory alebo Pokoj v duši.

„Hibernácia“ dramaturgie MsKS alebo prečo to nefunguje?

V priebehu posledných (približne troch) rokov je však nutné hodnotiť, že v rámci usporiadania kultúrnych podujatí, ich výberu, propagácie a následne prezentovania obyvateľom, ale aj možným turistom, Mestské kultúrne stredisko výrazne zaostáva, zjemnene povedané: dlhoročne hibernuje.

Umelecky hodnotné, či spoločensky angažované kultúrne podujatia z posledných rokov, možno zrátať na niekoľkých prstoch. Najjednoduchším argumentom ich absencie je, že dominantným faktorom, ktorý ovplyvňuje dramaturgiu MsKS je nedostatok financií.

Ten je však v dnešnej dobe existencie kultúry najmä na základe dotácií z Ministerstva kultúry, či z iných rôznorodých organizácií a nadácií, chabým. K výsledku, k získaniu grantu, je totiž vždy nutné vynaložiť úsilie – sledovať výzvy, termíny uzávierok a predovšetkým napísať žiadosť, podrobný plán využitia financií a ciele, ktoré iniciátori projektu majú. Prečo MsKS v Revúcej tieto možnosti nevyužíva a tým pádom neponúka bohatší program divákom, je zatiaľ nezodpovedanou otázkou na vedenie strediska.

V konečnom dôsledku je tak v centre mesta, predovšetkým veľký, nevyužitý priestor (s kapacitou divadelnej sály až 412 miest, nehovoriac o priestore Alfy – 200 miest a bábkovej miestnosti). Ďalej je v jeho priestoroch premietanie kina, ktorého minimalistická dramaturgia ponúka predovšetkým lacné hollywoodske komédie, trháky, ktoré sú však už niekoľko rokov staré a navyše tieto filmové produkcie pravidelne opakuje v programe.

Divák potrebuje byť informovaný

Aj v MsKS sa však občas vyskytnú výnimky, možno ich pomenovať aj šťastnými náhodami. Prečo ale aj ony minú svoj cieľ? A to hlavne primárny – na udalostiach sa nezúčastní častokrát ani päť divákov. Neúčasť publika je neadekvátne, priam ponižujúce, hodnotiť na základe nezáujmu obyvateľov, lebo záujem bol viditeľný v zaplnení sály na vyššie spomenutých koncertoch, divadelných predstaveniach, premietaniach filmov. Problém je dôležité hľadať v inej sekcii: v organizácii a propagácii jednotlivých produkcií.

Slovenské filmové leto v Revúcej

Najčerstvejšou kultúrnou udalosťou v Revúcej bolo premietanie filmov od 7. do 16. júla pod spoločným názvom Slovenské filmové leto. V priebehu niekoľkých dní boli v kine premietnuté filmy, ktoré radíme ku slovenskej klasike (Pacho, hybský zbojník, či Pásla kone na betóne), ale aj najnovšia slovenská filmová produkcia, angažovaná sociálno – politická výpoveď, obsiahnutá vo filmoch Kauza Cervanová, Absolventi/Sloboda nie je zadarmo, či Až do mesta Aš.

Poznáte tieto názvy, a predsa len uniklo vašej pozornosti, že ste mali spomenuté filmy len prednedávnom možnosť vidieť? Niet divu. Ak si totiž pravidelne nerobíte obchôdzky okolo kultúrneho domu a detailne nesledujete oznamy na informačných tabuliach v jednoduchej grafike alebo sa nepreklikávate niekoľko minút na oficiálnej stránke mesta, aby ste získali základnú informáciu, nemohli ste o týchto podujatiach vedieť.

MsKS nevydalo žiadnu tlačovú správu, ktorú by mohlo ponúknuť minimálne revúckym médiám, nehovoriac o rozhlasoch v neďalekých obciach, čím by sa návštevnosť mohla iba zvýšiť. Revúcke listy a sekcia Kalendár podujatí na stránke mesta stroho informovali o podujatí Slovenské filmové leto, dokonca zavádzajúco, s termínom trvania do 17.júla (podujatie bolo ukončené 16. júla premietaním filmu Tigre v meste), bez detailného programu.

Nehovoriac, že na stránke mesta, ak ste sa už preklikli k aktuálnemu programu, o obsahoch, hodnoteniach filmov ste sa opätovne nič nedozvedeli. Ani len základné herecké obsadenie, či meno režiséra, ktoré aj keď nedodal dodávateľ spolu s filmom, je jednoduché zistiť napríklad na webe.

V Revúcej je nakoniec divák ponížený

Je tu však aj možnosť, že napriek nedostatočným informáciám, po vlastnej snahe si ich zistiť, či odporúčaniam priateľov, ste prišli do MsKS na premietanie, zakúpili si lístok v hodnote 1 eura a podporili ste činnosť kultúrneho domu. Prekonali ste úskalia, nie však posledné. Na premietaní filmu Kauza Cervanová ste mali možnosť pozrieť si ho v absolútnej intimite, v počte šiestich divákov.

Zvyk neúčasti divákov na podujatiach sa dá zmeniť

Pracovníci MsKS si v prípade propagácie podujatia nesplnili svoju základnú úlohu (nekonajú tak už niekoľko rokov), a tým pádom sa stretli s neúčasťou obyvateľov, čo sami hodnotia ako zvyklosťou v tomto meste. Vedome tak ponižujú obyvateľov na základe toho, že si neplnia svoje primárne povinnosti, za ktoré sú napriek tomu finančne ohodnotení.

Tieto skutočnosti sa však dajú zmeniť veľmi jednoducho – adekvátnou snahou a plnením si povinností ľudí, ktorí to majú v náplni práce.

komentár a foto: Sandra Polovková študentka

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM