Rôzne

Legendy o Ježišovi: Bol Kristus ženatý a ako to, že chodil po vode?

V kresťanských kruhoch sa po čase opäť rozprúdila búrlivá debata. Za všetkým stojí tvrdenie americkej profesorky, ktorá v minulosti vyhlásila, že Ježiš Kristus bol ženatý.

Profesorka z Univerzity v Harvarde Karen Kingová argumentovala ešte v roku 2012 existenciou papyrusu, na ktorom bolo uvedené: „Ježiš im povedal, moja manželka.“ Aj napriek tomu, že jej kolegovia pravosť dokumentu spochybnili, dal základ teórii, podľa ktorej mal byť v kresťanskej vierouke Boží syn ženatý. Kingová po rokoch pripustila, že papyrus je predsa len falzifikát.

Téma Ježišovho manželstva je pre kresťanov zásadná, jej vrcholní predstavitelia celkom pochopiteľne možnosť tejto teórie absolútne vylučujú, sú tu ale domnienky, že Kristus naozaj ženatý bol a jeho manželkou bola Mária Magdaléna, v Novom zákone sa pomerne často spomínajúca, čo u mnohých vyvoláva podozrenie.

PREČÍTAJTE SI: KURIOZITA DŇA: Pápež František rúca hranice. Vo Vatikáne prijal aj tigra

Premenil vodu na víno?

Mýtov o Ježišovi však bolo v priebehu stáročí viac než dosť. Hovorí sa, že nielenže nevstal z mŕtvych, ale ani nebol nikdy pochovaný, keďže jeho telo bolo zožraté psami. Známa je aj legenda, kedy premenil vodu na víno, aby napojil tisíce smädných krkov. Čo tam po tom, že v oblasti, kde pôsobil, sa skôr varilo a konzumovalo pivo.

Veľa sa toho hovorilo aj o jeho vzhľade. Predostieraná predstava blondiaka s modrými očami nie je príliš dôveryhodná, veď Ježiš nepochádzal zo Štokholmu, ale z horúceho Izraela, kde svoje učenie hlásil na Západnom brehu Jordánu. Inak povedané, blondiakov tu nehľadajme. To už skôr ľudí čiernej pleti, čo bolo tvrdenie týkajúce sa jeho vzhľadu, ktoré pred rokmi pobúrilo Vatikán, veď predstava Ježiša – černocha poriadne dráždila.

Katalánski archeológovia zasa prišli s objavom, že v starobylej egyptskej hrobke našli jeden z prvých obrazov Ježiša. Jeho výzor, chlapa s tmavými kučeravými vlasmi, sa potom viac podobá skutočnosti, tomu, aké typy vlastne na Blízkom východe žijú.

PREČÍTAJTE SI: Teplo ako v pekle. V Etiópii je najhorúcejšie miesto, kde žijú ľudia

Moment ako z repertoáru masového vraha

Traduje sa aj legenda o jeho liečiteľských schopnostiach. Zúfalý Žid mal chorú dcéru, ktorej nedokázal pomôcť žiadny lekár. Ježiš mal byť poslednou možnosťou a jeho postup bol viac než kontroverzný. Mužovi prikázal, aby dcéru rozsekal sekerou na kusy, tie umyl a poukladal tak, aby vytvorili jednotný celok – podobu ženy. Potom s telom zostal v miestnosti sám a za pomoci božej sily do nej vdýchol život.

Historik z USA Michael Palkovich dokonca zašiel ešte ďalej a pýta sa, či Ježiš Kristus vôbec existoval. Podľa jeho názoru je to len cirkvou vymyslená legenda, ktorú slúži na podporu jej učenia. Americký pastor Alex Himaya si zasa myslí, že najvyšší predstaviteľ kresťanskej vierouky nenávidel náboženstvo.

Čo sa týka témy zmŕtvychvstania Ježiša, absolútneho základu kresťanstva, tak pred časom prišli hlasy z Indie, že tomu nie je zasa až tak. Kristus mal pred samotným ukrižovaním požiť silný nápoj, ktorý mu umožnil prežiť veľké muky. Následne sa pobral do Indie, kde prežil celý život, kázal pod menom Issa a umrel až ako 80-ročný starček.

PREČÍTAJTE SI: Časované bomby planéty? Tichý oceán pomaly zaniká, upozorňuje slovenský geograf

Chôdza po vode

Známa je aj legenda o tom, ako Ježiš chodil po vode. Vedci sa ale domnievajú, že skutočnosť bola skôr taká, že vďaka náhlemu ochladeniu voda v rieke zamrzla, vytvorili sa ľadové kryhy a po nich už potom nebol problém prejsť.

Dohady sú aj o dátume jeho narodenia. V kresťanskom svete sa príchod Božieho syna na svet oslavuje 25. decembra počas vianočných sviatkov, ale naproti tomu stojí tvrdenie astronóma Dava Renekeho. Vedec hovorí, že Betlehemská hviezda, ktorá mala troch kráľov nasmerovať za Jezuliatkom, je vlastne planéta Venuša a tá spoločne s Jupiterom vytvára žiarivé svetlo. Čo je ale dôležitejšie, podľa počítačového softvéru sa tak udialo 17. júna roku 2 pred naším letopočtom, navyše je tu aj tvrdenie, že podobne tomu bolo aj v októbri roku 7 pred n. l.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM