Monika Földešiová Rôzne

Len zdravé potraviny problémy nevyriešia

Každý z nás sa zaoberá otázkami zdravia seba i svojej rodiny. Každého občas napadnú úvahy o estetike svojho tela a o svojej kondícii. Napokon nie nadarmo sa hovorí, že 95% času sa vo vlastných myšlienkach zaoberáme najmä svojimi problémami, sebou a s

Niekoho trápia otázky zdravia či krásy viac a niekto menej. Z našich skúseností sme ale spozorovali jeden veľmi pozitívny úkaz. Ľudia sa snažia žiť zdravšie a radi to o sebe aj prehlasujú. Okrem iných, ide najmä o zodpovedné mamičky, ktoré chcú pre seba i svoje deti len to najlepšie.

Lenže na zdravie sa musíme pozerať z dvoch uhlov pohľadu. Nestačí, aby sme sa zaoberali iba zdravými potraviny typu: bio, racio, fit, línia, organic a iné. Okrem toho je táto cesta veľmi náročná po finančnej stráne a nie každý si ju môže dovoliť. Problém sa ale pri cene nekončí. Práve naopak. Mnohé bio potraviny, racio, fit a organické výrobky, sú klam a zavádzanie spotrebiteľa. Mnohé z nich sú dokonca priam škodlivé a názorným príkladom sú tradičné zapekané raňajkové cereálie. O takto „vyhodených“ peniazoch do vzduchu ale možno niekedy inokedy.

Druhý uhol pohľadu ide viac do hĺbky problému. Zdravie, krása a výkonnosť vychádzajú zo zdravo fungujúceho tela. Nie je možné udržať sa v dobrej kondícií náhodnými pokusmi a omylmi vo svojej životospráve (oblasti: výživa, pohyb, spánok). Nejde už len o výber zdravších potravín. Dôležitý je výber potravín hlavne pre vašu individualitu (krvná skupina, typ postavy, zaťaženie a životný štýl), ich skladovanie a varenie. Azda najdôležitejšia je oblasť kombinovania potravín na tanieri (množstvo i načasovanie) tak, aby ste z jedla mali maximálny úžitok. Najcennejšiu myšlienku, ktorú si máte z tohto článku odniesť znie:

…„pre zdravie je kvalita výživy dôležitá, ale ešte dôležitejšie sú vedomosti, ktoré vám pomôžu porozumieť fyziologickým vplyvom potravín na vaše telo i zdravie“.

To v praxi znamená, že vôbec nie sú dôležité ani bio potraviny, ani žiadne iné extra drahé potraviny. Dokonca tie najcennejšie potraviny získate na trhu od babky (vajcia, orechy, zelenina, mäso) a vôbec vás to finančne nezruinuje. Skôr naopak. Vy sa musíte viac zaoberať tým, ako na váš jedlo vplýva. Cesta „pokus verzus omyl“ je v tomto smere nevyhnutná, preto počúvajte svoje skutočné telo.

Problém je v tom, že aj z bio potravín môžete nepekne stučnieť. Aj z organických potravín môžete mať alergie. A môže sa veľmi ľahko stať, že zo „zdravých“ produktov z reklám, vám ani náhodou nevyjde energia na celé dopoludnie.

Preto hľadajte rozumný kompromis medzi kvalitou výživy, jej cenou a správnou kombináciou priamo na tanieri. Začnite hľadať dostupné informácie ako prispôsobiť výživu vlastnej individualite a neprispôsobujte sa žiadnym trendom, diétam ani reklamným ťahom.

Nasledujú základné odporúčania, ktoré vám pomôžu cítiť sa zdravšie, výkonnejšie a krajšie. Použite ich ešte dnes:

  • konzumujte minimum sacharidov (cereálie, chleby, pečivo, ryžu, zemiaky, cestoviny a múčne produkty)
  • ak ich konzumovať budete, musíte ich skombinovať s dostatkom správnych tukov (buď priamo do výživy alebo vo forme doplnku): rybí tuk, lecitín, olivový olej, obyčajné maslo, semiačka, orechy, kokosový olej
  • konzumujte viac bielkovín (domáce vajcia i mäso), viac syrov (tvaroh, cottage, mozzarella, parmezán, tvrdé syry, občas plesnivé syry a žiadne tavené)
  • konzumujte najviac zeleniny, najmä zelenú listovú minimálne 3× za deň
  • konzumujte čo najviac vyššie uvedených tukov (vždy aj v kombinácií zo zeleninou podľa toho, ako sa chuťovo hodia)
  • trénujte minimálne 5 hodín do týždňa (kondičným aj silovým spôsobom)
  • spite aspoň 6 kvalitných hodín v úplne tmavej miestnosti
  • v noci sa neobklopujte elektromagnetickým smogom (aspoň 5m od vašej hlavy nemajte prístroje ako: mobil, počítač, televízor, iné)
  • a vzdelávajte sa v problematike zdravia aspoň 5 minút denne a za jeden rok budete sami sebe rozumieť tisícnásobne viac.

Držíme vám palce, urobte niečo málo pre seba ešte dnes.

Wellness Team: PaedDr. Vlado Zlatoš a Mgr. Tina Turnerová Zdroj: www.vladozlatos.comwww.bioeshop.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM