Eva Viestová Rôzne

Letavy sú kvôli peniazom skromnejšie, aj tak sa ich účastní asi 250 ľudí

Účasť okolo 250 mladých ľudí očakávajú tento rok organizátori umeleckého tábora LETAVY, ktorého 27. ročník sa v pondelok začal v rekreačnom stredisku Kokava-Línia v okrese Poltár. Letný umelecký tábor pre mladých adeptov umenia, ktorý je najväčším sv

**„Letavy zaznamenali účastnícky rekord predvlani, keď prišlo 416 mladých ľudí,“ **povedal TASR jeden z hlavných organizátorov Letáv Marián Lacko. Tento rok však prvý raz naplno cítiť dopad finančnej krízy. Málo peňazí na účasť v tábore majú nielen mladí amatérski umelci, ale aj organizátori, ktorí nezískali toľko prostriedkov z grantov či od sponzorov, ako v uplynulých rokoch.

Účastníkmi Letáv sú nielen mladí, nádejní umelci zo Slovenska, ale v Kokave sú aj skupinky mladých ľudí z Česka, Poľska, Rakúska a Francúzska.

[blockquote]K tra­dičným dielňam patria dielne kresby, maľby či keramiky, ale aj umeleckého kováčstva, hereckej tvorby, digitálnej fotografie, hudobno-textárskej dielne, tanečnej tvorby, literárnej dielne. Nechýba dielňa pantomímy, ktorá mala premiéru predvlani. [/blockquote]

Najväčší záujem je však o hereckú dielňu, ktorá má až 30 členov a tiež o maliarsku s počtom adeptov 25. Novinkou je dielňa Stand-up comedy a Slam poetry, ktorú povedú Vlado Janček a Braňo „Bebe“ Bezák.

Lektormi sú osvedčení umelci, ktorí majú vzťah k tejto forme workshopov. Medzi nimi sú napríklad herečka Jana Oľhová či mím Miroslav Kasprzyk.

[blockquote]Výs­tupom týždňovej tvorby bude vytvorenie vlastného diela, ktoré bude verejne odprezentované na slávnostnej vernisáži priamo v tábore. Organizátorom však nejde len o samotnú tvorbu, ale aj o to, aby sa mladí ľudia konfrontovali s názormi ostatných účastníkov tábora a vytvárali si tak nové pohľady na tvorbu a umenie vôbec.[/blockquote]

Tak ako po iné roky aj tento rok sú súčasťou Letav hudobné koncerty, happeningy, autorské čítania, divadelné improvizácie či premietanie študentských filmov.

Letavy založili v roku 1985 študenti Katedry výtvarnej výchovy Pedagogickej fakulty v Banskej Bystrici ako plenér bývalých študentov školy. Postupne sa však rozrástol a vznikol najväčší umelecký tábor na Slovensku a to nielen počtom účastníkov, ale aj množstvom ponúkaných dielní.

Podľa Lacka sa dosiaľ na Letavách vystriedalo približne 6500 profesio­nálnych i neprofesionálnych priaznivcov umenia z takmer 20 krajín sveta.

Letavy sa najprv konali v rekreačnom stredisku Kurinec pri Rimavskej Sobote. Tam si odbili prvých 17 ročníkov. Ďalších šesť ročníkov boli v rekreačnom stredisku Krokava pri Hnúšti v okrese Rimavská Sobota. V stredisku Kokava-Línia budú štvrtý raz.

info : tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM