Eva Viestová Rôzne

Likvidačné sucho? Záhradkári z Gemera si pochvaľujú...

Návrat k drobnochovu a pestovaniu v záhradách by mohlo pomôcť obyvateľom Gemera nielen ako riešenie finančnej krízy, ale najmä k zlepšeniu ich zdravotného stavu. V Tornali je o tom presvedčený spolumajiteľ rodinného ranča Ladislav Terpák.

Ilustračný obrázok k článku Likvidačné sucho? Záhradkári z Gemera si pochvaľujú...
Foto: Eva Viestová

Ako povedal, veľa ľudí už ani nepozná prirodzenú chuť tradičných potravín. Nedostatok vlahy spôsobil tento rok farmárom straty na úrodách. Záhradkári vzhľadom na malé výmery dokázali deficit nahradiť polievaním a úrodu si pochvaľujú. **„Nemôžeme sa naozaj sťažovať. Či sú to paradajky, papriky, ale aj na jar to boli reďkovka a šalát. Oveľa dôležitejšie podľa mňa je hovoriť o kvalite týchto potravín. V obchodoch je to doslova pastva pre oči. Domáce produkty často nie sú najkrajšie, ale ich chuť je úplne iná. Dovolím si tvrdiť, že domáce produkty sú aj na úplne inej výživovej úrovni,“ **myslí si Terpák.

Pre neúrodu stúpajú chovateľom hospodárskych zvierat náklad na ich chov, čím stúpa aj cena mäsa v obchodoch. **„Je pravda, že krmoviny nakupujeme drahšie aj my drobnochovatelia. Ibaže ak uvarím polievku z kohúta, ktorý ešte ráno behal po dvore, chuť sa nedá ani len porovnávať s veľkovýkrmňou. Ak zostanem pri príklade hydiny, v minulosti bola slepačia polievka považovaná doslova za liek. Dnes už ľudia ani nepoznajú chuť pravej hydiny. Také mäso sa totiž nerozpadáva na jazyku, ale ho treba aj pohrýzť a poriadne požuť. Mám pocit, že namiesto konzumácie zdravých a prirodzených potravín toto mnohí nahrádzajú žuvačkami,“ **dodal spolumajiteľ ranča v Tornali.

Zvýšené ceny potravín by pritom podľa neho mohli pomôcť k návratu drobnochovateľov a záhradkárov. **„Gemer má veľmi bohatú poľnohospodársku tradíciu. Podľa toho, čo vidím, stále viac ľudí sa vracia k drobnému gazdovaniu. Verím, že obyvatelia okolitých miest, ktorí nemajú možnosť pestovať vlastnú zeleninu a chovať vlastné zvieratá, začnú prirodzene podporovať takýchto drobných gazdov. Nákup vajíčok, domácich mliečnych produktov, alebo zeleniny nemusí byť za každú cenu lacnejší ako v obchodoch, ale ľudia vidia, čo kupujú a hlavne neriskujú svoje zdravie,“ **doplnil Terpák.

revuca24.sk/tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM