Jakub Forgács Samospráva

Maňka odráža útok Kotlebovho hovorcu: Zatiaľ vám to bohvieako nejde, okrem propagandy!

Na bývalého župana Vladimíra Maňku sa zniesla vlna kritiky. Obul sa do neho hovorca súčasného šéfa Banskobystrického samosprávneho kraja Miroslav Belička. Predchodcu Mariana Kotlebu označil geniálnym európskym ekonómom a jeho vyjadrenia za boľševické. Reakcia na seba nenechala dlho čakať...

Ilustračný obrázok k článku Maňka odráža útok Kotlebovho hovorcu: Zatiaľ vám to bohvieako nejde, okrem propagandy!
Zdroj: TASR

Na začiatku týždňa sme vás informovali o ostrých vyjadreniach Miroslava Beličku, hovorcu súčasného župana Mariana Kotlebu, ktoré smeroval na bývalého predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja Vladimíra Maňku. Ten mu nič nedaroval a reagoval späť.

Maňka: V zverejnenej časti zmluvy chýbajú strany

Bývalý župan poukazuje na to, že podľa jeho informácií Banskobystrická regionálna správa ciest soľ kupovala za jeho čias za cenu, ktorá bola jednou z najnižších na Slovensku. Ako ďalej uviedol, teraz, po poslednej zime, každý samosprávny kraj ušetril značné financie, lebo poriadna zima ani nebola. „Neviem, ako sa vyvíjajú ceny posypovej soli, ktorej je možno dnes prebytok. Chcem upozorniť hovorcu, že vždy taká slabá zima ako vlani nebude, ani jar bez výtlkov,“ dodal.

Podľa Maňku navyše v zverejnenej časti zmluvy k nákupu posypovej soli na stránke Banskobystrickej regionálnej správy ciest chýbajú posledné dve strany, ktoré sú podstatnou súčasťou zmluvy. „Verejnosť sa takto nedozvie pravdu o cene dodávky, ani o tom, či k tejto cene treba ešte pripočítať dopravné, či iné náklady,“ poukázal Maňka.

Podľa bývalého župana vedenie kraja neplní sľuby

„Čo sa týka zamestnávania dlhodobo nezamestnaných, pán hovorca sa určite pamätá, čo sľubovalo súčasné vedenie kraja a aj on vo volebnej kampani. Že zamestnajú stovky ľudí, ktorí budú pomocou lopát a krompáčov opravovať cesty. A že to nebude nič stáť, že si ešte aj pracovné náradie vyrobia sami,“ spomenul Maňka, podľa ktorého to teraz už zrazu neplatí. „Stojí to 400 tisíc eur, nezamestnali stovky ľudí, ale len niekoľko desiatok, nie na celý rok, ale len na pár mesiacov, nie je to zadarmo, ale skladajú sa na to obyvatelia kraja. Okrem toho je to na úkor údržby ciest a mostov väčšiny okresov v našom kraji,“ povedal.

Upozornil tiež na to, že v minulom volebnom období bývalé vedenie kraja získalo pre kraj desiatky miliónov eur z eurofondov. „Vďaka nim si našlo zamestnanie mnohonásobne viac ľudí, ako poskytuje projekt "krompáče a lopaty namiesto strojov“. Vďaka týmto európskym peniazom dnes domovy sociálnych služieb, školy, internáty,…, ktoré patria pod samosprávny kraj, šetria ročne stovky tisíc eur oproti minulosti," poukázal Maňka so slovami, že ak v čerpaní európskych peňazí niekto nechce pokračovať, poškodzuje tento kraj, zamestnanosť a život jeho obyvateľov.

„Hovorca kraja sa čuduje, že som podľa neho z vešteckej gule odhadol stratu Banskobystrickej regionálnej správy ciest , ktorá bude na konci roka. Na to, aby ekonóm vedel odhadnúť výsledok konca roka už v polroku nemusí mať vešteckú guľu. V máji Banskobystrická regionálna správa ciest zúčtovala zisk niekoľko sto tisíc eur, ktorý sme pripravili my ešte vlani. Takéto darčeky už v budúcich rokoch nebudú,“ uviedol bývalý župan a ako pokračoval, nemožno večne len vyrezávať kríky okolo ciest. „Je nutné opravovať cesty a cestné zariadenia, lebo sa to vypomstí. A tu už krompáče, lopaty a píly nepomôžu,“ doplnil.

Maňka: Nechali sme prebytok 9,1 milión eur

Podľa Maňku nechali novému vedeniu kraja prebytok nie 8 miliónov, ale 9,1 milióna eur. „Plus ak by ste vyhrali súd s Ministerstvom práce, tak máte ďalších 7 miliónov. Som zvedavý, ako to vyhráte, keď ste prepustili ešte aj tých, ktorí mali tento prípad na starosti,“ spomenul.

„Od januára by sa mala inak prerozdeľovať daň z motorových vozidiel a Banskobystrický kraj by mal z toho získať. Tento projekt sme v minulosti rozbehli za všetky kraje my v Banskobystrickom kraji,“ poukázal Maňka s tým, že to pomôže financovať aj opravy ciest, aj autobusovú dopravu. "Keď sme nastúpili my, chýbali nám desiatky miliónov eur v prvom roku aby kraj prežil. Nevypisovali sme každý týždeň po kraji, aké je všetko zlé, ani nerobili propagandu a videá, ako sa pília kríky okolo ciest. Vysúkali sme si rukávy a makali. Štyri roky. Aj soboty a nedele. Vy máte pred sebou ešte viac ako tri roky. Tak sa snažte. Zatiaľ vám to bohvieako nejde. Okrem propagandy, dodal bývalý župan.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM