Správy

Medvede na Muránskej planine sa chystajú na zimu. Najviac im chutia bukvice

Vzorky medvedieho trusu v najprísnejšie chránených rezerváciách Národného parku Muránska planina zbierajú v týchto dňoch pracovníci správy národného parku. Materiál budú analyzovať na TU vo Zvolene a na základe genetickej identifikácikácie zistia približný počet žijúcich jedincov medveďa hnedého.

Ilustračný obrázok k článku Medvede na Muránskej planine sa chystajú na zimu. Najviac im chutia bukvice
Zdroj: Dnes24.sk

Do projektu sú zapojení ochranári, lesníci, poľovníci i dobrovoľníci. Záujemcovia o spoluprácu sa ešte stále môžu informovať na podmienky na TU vo Zvolene. Každá zo zainteresovaných zložiek zbiera vzorky medvedieho trusu na svojom území.

Odhalia územia, kde môžete medveďa stretnúť častejšie

„Zber vzoriek má svoju presnú metodiku. Na plastové skúmavky sa zapisujú základné údaje, no v konečnom dôsledku sa informácie budú vyhodnocovať až podľa rozborov DNA. Takto dostaneme oveľa presnejšie informácie o tom, koľko medveďov na Slovensku naozaj žije. Budú to oveľa presnejšie informácie ako doterajšie odhady. Neskôr budeme podľa týchto údajov vedieť napríklad aj odhadnúť územia, kde je pravdepodobnosť stretu s medveďom vyššia ako inde,“ vysvetlil zoológ Jerguš Tesák.

Macovia sa chystajú na zimu

Medvede sa v týchto dňoch snažia čo najlepšie pripraviť na zimu. Hľadajú si výživnú potravu, vďaka ktorej získajú patričné tukové zásoby.

„Ich koncentrácia je samozrejme tam, kde majú potravy najviac. V smrekových lesoch sa môžu kŕmiť napríklad jarabinou, ale zdá sa, že ich to láka skôr do listnatých bukových lesov. Tento rok je veľmi dobrá úroda bukvíc a tie sú pre medvede skutočnou lahôdkou s vysokým obsahom výživných látok. Nakoniec je to vidieť aj v odobratých vzorkách trusu,“ dodal zoológ Národného parku Muránska planina.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM