Ľubomír Hudačko Správy

Mesto muselo prijať opatrenia: V izolovanej lokalite Jelšavy ochorelo päť detí na žltačku!

Samospráva Jelšavy prijala hygienické opatrenia na zamedzenie šírenia nákazlivej žltačky. Chorobu diagnostikovali náhodne a neskôr laboratórne potvrdili u piatich detí v malej izolovanej časti Jelšavy nazývanej Kejďák.

Ilustračný obrázok k článku Mesto muselo prijať opatrenia: V izolovanej lokalite Jelšavy ochorelo päť detí na žltačku!
Zdroj: Webnoviny.sk

Ako uviedokl primátor Milan Kolesár, v troch rodinných dvojdomoch žijú prevažne sociálne odkázaní obyvatelia. Vlastníkom samotných stavieb je mesto, preto musí situáciu riešiť aj samospráva.

Mydlo, dezinfekčné prostriedky, ale aj služby deratizéra zaplatila samospráva z vlastného rozpočtu. „Domy sme v minulosti odkúpili od správcu konkurznej podstaty po bývalom Štátnom majetku. Tieto obydlia dovtedy využívali poľnohospodári. Pri šetrení situácie pri šírení žltačky nás hygiena upozornila na problém s pitnou vodou. Tamojší vodovod je totiž napojený sa samostatný vodný zdroj, no oficiálne nie je schválený. Úsilie na vyriešenie situácie sme vyvinuli už v roku 2008, no boli sme neúspešní pre chýbajúcu dokumentáciu. Teraz sa to pokúsime riešiť znova a dovtedy musíme zabezpečiť zásobovanie pitnou vodou náhradnými prostriedkami,“ povedal Kolesár.

O situáciu v Jelšave sa začal zaujímať aj Úrad splnomocnenca vlády pre Rómske komunity. „Ponúkli nám služby v oblasti poradenstva, no zhodli sme sa na tom, že v lokalite Kejďák je nevyhnutné celkové zvýšenie hygieny. Ideme sa teda pokúsiť spracovať žiadosť na získanie peňazí, za ktoré by sme chceli sfunkčniť toalety v týchto domoch a zároveň by sme opravili tesnosť žumpy, kde tieto splašky ústia,“ dodal primátor Jelšavy.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM