Rôzne

Miestna špecialita, pri ktorej tiekli slinky: Muránske buchty sa už nevyrábajú, problém riešili poslanci!

Miestna špecialita, ktorá bola vyhľadávaná ako domácimi tak aj turistami, sa už nejaký ten čas nevyrába. Vedenie obce Muráň uvažuje o obnovení tradičného pečenia obľúbených buchiet. Podarí sa im to?

Ilustračný obrázok k článku Miestna špecialita, pri ktorej tiekli slinky: Muránske buchty sa už nevyrábajú, problém riešili poslanci!
Zdroj: TASR

Muránske buchty sa v obci Muráň prestali piecť približne pred rokom. Podľa starostu Romana Goldschmidta uvažujú o obnovení tradície ich pečenia, z finančných a priestorových dôvodov to však nebude ľahké.

„Otázku obnovenia prípravy buchiet sme preberali koncom minulého roka v obecnom zastupiteľstve, nie je to však jednoduchá vec, ako by sa zdalo na prvý pohľad,“ uviedol starosta.

V obci musia zohnať vhodné priestory na zriadenie prevádzky a stavebne ich upraviť, zakúpiť vybavenie a zamestnať potrebných pracovníkov. Vyriešené ešte nie je ani celkové financovanie projektu, v Muráni uvažujú o zapojení sa do prípadných grantových výziev alebo získaní peňazí z fondov. „Ak sa nám podarí získať nejaký grant, určite sa do výroby buchiet pustíme,“ potvrdil Goldschmidt.

Prevádzka, v ktorej sa buchty pôvodne piekli a predávali, patrila súkromnej osobe. „Podnikateľ však s touto činnosťou skončil a z jeho strany nie je snaha o obnovenie výroby,“ informoval starosta. Ako doplnil, obec nemá v úmysle odkúpiť vybavenie pôvodnej prevádzky, pretože je zastarané a energeticky náročné.

Muránske buchty sa na námestí v strede obce predávali dlhé roky a boli miestnou špecialitou. Vyhľadávali ich najmä turisti navštevujúci Muránsku planinu a Muránsky hrad.

Foto:ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM