Marcel Páleš Správy

Ministerstvo: BBSK chce trestať školy. Belička z VÚC: Ústredný orgán sa podieľa na tendenčnej kampani!

Podľa ministerstva školstva chce Banskobystrický samosprávny kraj trestať školy za ich úspechy. Hovorca kraja Miroslav Belička si o tom myslí niečo úplne iné...

Ilustračný obrázok k článku Ministerstvo: BBSK chce trestať školy. Belička z VÚC: Ústredný orgán sa podieľa na tendenčnej kampani!
Zdroj: TASR

Na jeseň minulého roka bolo pre 180 stredných škôl v SR vyčlenených z eurofondov 40 miliónov eur, ktoré majú pomôcť v aktivitách zameraných na modernizáciu vzdelávania. Ako ale uviedol hovorca ministra školstva Michal Kaliňák, Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) však chce trestať školy za ich úspechy. „Svedčí o tom nedávny list vedúceho odboru vzdelávania a kultúry Úradu BBSK, ktorý úspešným školám oznámil, že ich projekty "nebudú spolufinancované zo zdrojov BBSK,“ povedal Kaliňák.

Nezáujem pomôcť školám?

Ako reagoval hovorca kraja Miroslav Belička, ústredný orgán štátnej správy – Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR sa podieľa na tendenčnej kampani zameranej proti BBSK. Kaliňák pokračoval, že pochopiteľne, vôľu zriaďovateľa treba rešpektovať, ale netreba pritom zabúdať na negatívne dopady, ktoré v konečnom dôsledku ublížia žiakom, rodičom a školám. Ako povedal, BBSK kvôli nezáujmu pomôcť vlastným školám so spolufinancovaním v objeme 270 000 eur odmieta takmer 5,5 milióna eur, ktoré by reálne pomohli tisíckam žiakov a učiteľom v 22 školách, podotkol hovorca.

Paradox podľa neho je, že samospráva má vo svojej Koncepcii rozvoja vzdelávania, športu a mládeže v BBSK na roky 2010–2015 za cieľ „podporovať zapojenosť škôl do výziev na predkladanie žiadostí o nenávratné finančné prostriedky (NFP) z Európskej únie (EÚ) na modernizáciu a revitalizáciu materiálno-technického zabezpečenia.“

V dokumente Regionálna stratégia rozvoja odborného vzdelávania a prípravy v BBSK definuje zastaranosť vybavenia učební, chýbajúce osnovy, nedostatky v odborných učebných pomôckach a pod. „Práve europrojekty sú príležitosť, ako tieto problémy odstrániť,“ pripomenul Kaliňák.

Zabezpečené spolufinancovanie

V tomto kraji bolo v rámci výzvy Agentúry MŠVVaŠ SR pre štrukturálne fondy EÚ z operačného programu Vzdelávanie – Moderná stredná škola úspešných 31 stredných škôl. Z toho sú dve cirkevné, dve štátne a päť škôl je súkromných. Ostatných 22 patrí pod BBSK, a teda dnes sú ich projekty reálne ohrozené, upozornil hovorca. „Aby sme boli presnejší, z 22 škôl v pôsobnosti vyššieho územného celku (VÚC) je až 14 prvoprijíma­teľov, teda škôl, ktoré doposiaľ nikdy nezískali NFP.“

Belička pokračoval, že v tlačovej správe ministerstva sa píše, že bolo poškodených 22 škôl, ktoré nebudú môcť zrealizovať svoje projekty, „čo nie je pravdivé,“ upozornil hovorca kraja. Ako pokračoval, päť škôl má spolufinancovanie zabezpečené, čo bolo zrejmé už pri podávaní projektov. Z ďalších 17 škôl si 14 dokázalo zabezpečiť spolufinancovanie z vlastných príjmov školy, sponzoringu, darov a grantov.

„Z celkového počtu 22 škôl teda nemajú zabezpečené spolufinancovanie len tri školy, ktoré sú rozpočtovými organizáciami. BBSK by poskytnutím spolufinancovania v súčasnej situácii porušil zákon o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy,“ dodal Belička.

„Ak týmto školám nepomôže pri spolufinancovaní ich zriaďovateľ a nedokážu získať zdroje iným spôsobom, v tom prípade otvoríme zásobník projektov a pravdepodobne budú podporené ďalšie stredné školy v iných samosprávnych krajoch,“ konštatuje generálny riaditeľ Agentúry ministerstva školstva pre štrukturálne fondy (ASFEU) Marián Kostolányi.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM