Katarína Oravská Rôzne

Na adrenalínový tábor decká len tak nezabudnú: Skúšku odvahy s čelovkami zvládli zatiaľ všetky

Nevšedné zážitky v prírode môžu zažiť decká v adrenalínovom tábore. Na zlaňovanie, chytanie rýb, offroad jazdu či skúšku odvahy – prechod skalnou roklinou v noci, určite len tak nezabudnú. Svedčí o tom aj to, že mnohé sa do tábora opätovne vracajú.

Ilustračný obrázok k článku Na adrenalínový tábor decká len tak nezabudnú: Skúšku odvahy s čelovkami zvládli zatiaľ všetky
Zdroj: TASR

Podstatou detského letného tábora Adrenalino je umožniť deťom spoznávať prírodu v okolí Muránskej planiny a sprostredkovať im adrenalínové zážitky, ktoré si budú pamätať. Jeho hlavným organizátorom je Ladislav Házik z Rimavskej Soboty, ktorý ho pre deti pripravuje už šesť rokov. Všetky činnosti, ku ktorým ich v tábore vedie, boli pôvodne len jeho hobby.

„Mám dcéru, ktorá v tom čase mala desať rokov a považoval som za potrebné ukázať jej miesta v prírode, ktoré mám rád a iný štýl života, aby nesedela stále len za počítačom,“ vysvetlil Házik.

V prvom tábore boli aj jeho synovci, pričom mladší mal vtedy ešte len sedem rokov. „Dnes sú však už všetci skúsení a pomáhajú mi s organizáciou tábora,“ uviedol.

Program určí počasie aj nálada detí

Adrenalino sa každý rok koná v okolí Muránskej planiny. „Prvé roky sme mali tábor v sedle Zbojská, ďalšie dva ročníky boli v sedle Chlípavica. Nie sme obmedzení ani tak ubytovaním ako skôr rozvrhom, aby sme s deťmi stíhali absolvovať všetky atrakcie. Na veľa vecí som totiž sám a musím improvizovať na základe počasia, kondície, ale aj náladovosti detí,“ konštatoval Házik. Práve od týchto faktorov sa podľa neho odvíja konkrétny rozvrh jednotlivých bodov, ktorých má celkovo pripravených zhruba 14. „Denne s deťmi absolvujem minimálne jednu atrakciu, snažíme sa však o dve,“ povedal.

Jednou z najpríťažli­vejších je prechod Čertovou dolinou, teda skalnou roklinou, ktorá vedie v smere od Zbojskej na Tisovec.

„Snažíme sa ju prejsť jedenkrát cez deň a druhýkrát ako takú skúšku odvahy v noci s čelovými lampami. Zatiaľ to zvládli všetky deti,“ povedal organizátor.

Podľa jeho slov paradoxne väčšinou bývajú problémy s vedúcimi, ktorí sa niekedy vyhovárajú. „Za vedúcich sa prihlási aj desať ľudí, ale je problém vybrať takých, ktorí s tým skutočne aj žijú,“ podotkol.

Aj jazda na huculoch

Medzi ďalšie adrenalínové zážitky patrí zlaňovanie neďalekého Čertovho viaduktu, ktorý je súčasťou trate Tisovec – Zbojská a deťom dajú zabrať aj turistické túry. „Chceme ich trochu aj unaviť, takže zvykneme absolvovať dve túry. Jedna vedie na Fabovu hoľu a druhá na Klenovský Vepor,“ povedal Házik.

Nevšedným zážitkom pre deti je tiež jazda na koňoch – huculoch. V tábore však absolvujú aj streľbu zo vzduchovky a luku, chytanie rýb či offroad jazdu na terénnych autách. Tento rok má navyše pribudnúť aj ďalšia novinka. „Rozšírením Adrenalina by mohli byť farmárske činnosti ako dojenie a výroba syra,“ načrtol Házik.

Na všetkých ročníkoch

Tábor sa koná zvyčajne v dvoch turnusoch, ale pre pracovnú vyťaženosť organizátora bude v tomto roku len jeden, od 3. do 9. augusta. „Zatiaľ máme prihlásených 21 detí. Zvyčajne ich však rodičia prihlasujú v posledný týždeň pred začiatkom tábora, takže zrejme ich bude ešte viac,“ povedal Házik. Tábor pre neho nie je zárobkovou činnosťou, keďže organizácia a atrakcie niečo stoja.

„Je to skôr moja záľuba a zároveň možnosť odreagovať sa v prírode. Na týždeň idem s deťmi vlastne na dovolenku a pripravím im také zážitky, že na mňa nezabudnú. Do tábora navyše berieme aj deti, ktorých rodičia na to finančne nemajú. Minulý rok ich bolo na dvoch turnusoch päť,“ priblížil Házik s tým, že viaceré deti sa každý rok vracajú a niektoré boli na všetkých doterajších ročníkoch.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM