Eva Viestová Samospráva

Na jar chcú v meste postaviť zvierací cintorín

Miesto pre zvierací cintorín vyberajú v týchto dňoch obyvatelia Rimavskej Soboty. Ako povedal primátor mesta Jozef Šimko, samospráva chce obyvateľom umožniť dôstojnú rozlúčku so svojím zvieracím miláčikom.

Ilustračný obrázok k článku Na jar chcú v meste postaviť zvierací cintorín
Foto: Eva Viestová

Obyvatelia by si mali vytypovať vhodné miesto a ak bude vyhovujúce aj pre kompetentné úrady, na jar by ho mali reálne vytvoriť.

Cintorín pre zvieratá nie je na Slovensku novinkou. Už niekoľko rokov funguje napríklad v Prievidzi. „Trochu sme sa tým aj inšpirovali, podstatné je, že doterajší spôsob zbavenia sa uhynutých domácich zvierat nie je vhodný pre každého. Ľudia si na zvieratá zvyknú ako na člena svojej rodiny a odovzdať ho do kafilérie nemusí byť pre každého najpríjemnejšie“, doplnil Šimko.

„Obyvatelia si sami vyberú, kde by sa mal cintorín nachádzať. Určite to nebude pri cintoríne pre ľudí. Potom dáme miesto posúdiť a ak bude vyhovovať, na jar by sme dali schválený pozemok oplotiť a nastaviť pravidlá jeho používania,“ dodal primátor.

Nie všetci obyvatelia mesta sú myšlienkou vzniku zvieracieho cintorína nadchnutý. Odporcovia vyčítajú samospráve, že je množstvo dôležitejších vecí, ktoré by mala riešiť.

„Riešenie vysokej nezamestnanosti je pre nás priorita číslo jeden. V prvom rade sa venujeme problémom, ktoré mestu skutočne pomôžu. Problémom je napríklad aj bezpečnosť a pri jej riešení sa musíme napríklad zaoberať aj túlavými psami. Verím, že už na najbližšom zastupiteľstve padne definitívne rozhodnutie o vybudovaní útulku pre psy. Zvierací cintorín je v podstate doplnením našej snahy, aby sme ľudí viedli k zodpovednosti aj po tejto stránke,“ doplnil primátor Rimavskej Soboty.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM