Monika Obrtalová Rôzne

Na Sliači pristanú aj Baltské včely

Medzi lákadlá Medzinárodných leteckých dní SIAF na Sliači už tradične patria akrobatické vystúpenia zvučných sólo pilotov a skupín. Jedným z nich budú aj Baltské včely z domovského letiska Tukums v Lotyšsku. Meno akrobatickej skupiny nie je náhodné,

Baltic Bees vznikli v roku 2008 ako prvá a jediná profesionálna akrobatická skupina v pobaltských štátoch. Odvtedy sa zúčastňuje na rôznych leteckých prehliadkach po celom svete. Do tímu sú vyberaní len tí najlepší. Piloti majú nalietaných tisíce hodín vo vojenských nadzvukových lietadlách. Divákov dokážu prekvapiť nielen štandardnými akrobatickými manévrami. V talóne majú aj špeciálne, veľmi zložité kúsky, ktoré vymysleli samotní piloti a zapojených je všetkých päť lietadiel.

Oblohu križujú nepochopiteľnými manévrami, často rýchlosťou vyššou než 600 km/h, v ohlušujúcom reve turbín zanechávajú kruhy dymu – jednoducho prehliadka vyrážajúca dych. S našou krajinou spája lotyšských akrobatov napríklad to, že lietajú na piatich strojoch L-39 česko-slovenskej výroby. L-39 Albatros je štandardné prúdové cvičné lietadlo. Je nástupcom úspešného typu L-29 Delfín. Lietadlo prvýkrát vzlietlo v roku 1968, sériová výroba sa začala v roku 1971. Na Slovensku ho preslávila legendárna skupina Biele albatrosy, na ktorej autogramiádu pri príležitosti ich 20. výročia sa môžu už teraz tešiť návštevníci SIAF 2011 na Sliači.

Zdroj: SIAF 2011 Foto: hkcity.cz

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM