Zuzana Vajayová Rôzne

Na Slovensku sa prvýkrát začína Národný týždeň manželstva

Vytvoriť priestor na informovanie o výhodách manželstva pre jednotlivcov i spoločnosť je cieľom Národného týždňa manželstva (NTM), ktorý sa po prvý raz uskutočňuje na Slovensku od 7. do 14. februára.

Záštitu nad touto iniciatívou prevzala prvá dáma Slovenska, manželka prezidenta SR Silvia Gašparovičová.

Na dnešnom stretnutí s novinármi v Bratislave pri príležitosti začatia NTM Gašparovičová uviedla, že iniciatíva hovoriť o manželstve a apelovať na ľudí, prečo je manželstvo dôležité ako prirodzený a zdravý základ rodiny a spoločnosti, ju veľmi oslovila. Považuje to za dôležité najmä v súčasnej dobe, keď sa mnohé manželstvá rozpadávajú a rozširuje sa trend žiť v partnerskom vzťahu v spoločnej domácnosti aj s deťmi, ale bez uzavretia manželstva. Rozdielne názory, nevera, alkoholizmus či nezáujem o rodinu, odcudzenie a neschopnosť prekonávať problémy patria medzi hlavné príčiny rozvodov. Podľa jej slov v každom vzťahu a spolužití vznikajú bežné problémy a nezhody, ktoré rozumní ľudia vedia prekonať.

Ako ďalej povedala prvá dáma Slovenska, v spoločnom zväzku s Ivanom Gašparovičom žijú už 46 rokov. Ich vzťah vznikol z veľkej lásky a porozumenia a svadba spečatila ich rozhodnutie pre spoločný život. Manželstvo ju naučilo vedieť sa prispôsobiť, rešpektovať aj iný názor, robiť kompromisy, vedieť odpúšťať a nemyslieť len na seba. Ako dodala, nevie si predstaviť, že by pre nezhodu s manželom ochudobnila svoje deti o otca alebo o matku.

Predseda občianskeho združenia NTM Vladimír Sochor zdôraznil, že organizátori tejto iniciatívy chcú poukázať na hodnotu manželského zväzku, povzbudiť ľudí k jeho založeniu a upevňovaniu. V rámci začínajúcej kampane je zámerom podnietiť manželov, aby si urobili spoločný program, viac sa venovali jeden druhému, pripravili si nejaké prekvapenie, zašli spolu na prechádzku či do divadla. Sochor poukázal na výsledky sociológov, ktoré potvrdzujú, že ľudia žijúci v trvalom manželstve, aj deti, ktoré v ňom vyrastajú, sa lepšie uplatňujú v živote a sú tiež psychicky aj fyzicky zdravší.

Slávnostné otvorenie NTM sa uskutoční 7. februára o 18.00 h v Banskej Bystrici s hudobným programom. Národný týždeň manželstva uzavrie Koncert manželov (nielen) pre manželov vo Veľkom evanjelickom kostole v Bratislave.

Medzitým sa v mestách i obciach na Slovensku uskutočnia viaceré akcie, napríklad tanečné a romantické večery, výlety, semináre a prednášky o možnostiach riešenia krízy v manželstve a pod.

Organizátori kampane konštatovali, že ich milo prekvapil záujem občianskych a cirkevných združení, miest i malých obcí zapojiť sa do NTM a pripraviť rôzne podujatia. A to nielen v Bratislave, Banskej Bystrici či Košiciach, ale aj v Nitre, Rožňave, Liptovskej Kokave alebo v Čani a iných obciach. Pozitívne zareagovali aj viacerí podnikatelia, ktorí ponúkajú manželom počas NTM zľavy či už na pizzu, pobyty v hoteloch a iné.

Slovenské národné divadlo ponúka manželom zľavy (dve vstupenky za cenu jednej) na predstavenia Turandot (8. februára), Tosca (11. februára) a Orfeus a Eurydika (12. februára) v novej budove.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM